Det säger Tommy Rälg, ombudsman för GS-facket, facket för skog, trä och grafisk bransch.

— Vi slutförhandlade på måndagen och i princip kan man säga att det råder delade meningar om sågens vara eller icke vara. Vi ville att sågen skulle vara kvar då vi tror att den skulle vara ett bra komplement till Södra, men Södras ledning har beslutat att avyttra alltihopa. Det är bara att konstatera att det råder delade meningar, säger Tommy Rälg.

Kommit med idéer

Att ha kvar sågen i Ramkvilla har varit den linje som facket drivit mot företaget.

— Men vi har inte fått någon respons. Det handlar om en större strukturering för Södras del men det är ändå synd att det blev som det blev.

Tommy Rälg berättar att hans medlemmar försökt komma med idéer hur sågverket skulle kunna användas vidare. Exempelvis att Trivselhus, som ingår i Södra, suger upp det som blir kvar.

— Där finns ypperliga produktionslokaler för tillverkning av hus bland annat. Det skulle exempelvis gå att spika garage där, men det känns inte som det finns en jättevilja till detta. Hyvleriet, med fem personer, är det som blir kvar.

23 personer kommer formellt att bli uppsagda på måndag, men de har redan fått ett muntligt besked.

Annons

— Många har redan slutat tidigare och fått jobb. 14, 15 personer har fått jobb, bland annat på Myresjöhus och på Rörvikssågen. Bara en har gått till Södra. Trivselhus har varit här och informerat och ett antal ska på intervjuer hos dem. Jag förutsätter att en majoritet av de som är kvar hamnar på Trivselhus, säger Tommy Rälg.

Inte till konkurrent

Medlemmarna har frågat om Södra inte kan tänka sig att sälja anläggningen till ett annat företag.

— Det är man inte intresserad av, att en konkurrent tar över detta, säger Tommy Rälg.

När beskedet kom innan sommaren att Ramkvillasågen skulle läggas ner fanns nära 70 anställda när visstidsanställda räknades med.

Uppsägningstiden för de återstående börjar gälla på måndag. Majoriteten har sex månaders uppsägningstid och den dag det inte finns något att göra, kommer de berörda få vara hemma med betald lön under samma tid. Avvecklingen beräknas ske i månadsskiftet september/oktober.

Ny platschef

— Förhandlingarna är klara och de har skett i en god och konstruktiv anda. Det som följer nu är nästa steg i processen. Vi fortsätter ha drift i hyvleriet. Vi har erbjudit fem personer dessa nya tjänster och de har också tackat ja, säger Ola Bjelkvik, platschef sedan tre veckor tillbaka på Ramkvillasågen.

Han ska leda verksamheten under omstruktureringstiden.

— Fokus sätts nu på våra medarbetare, hur de på bästa sätt kan få nya jobb. Vi har valt ett omställningsföretag som kommer till sågen nästa vecka, veckan därpå kommer arbetsförmedlingen. Vi har sedan tidigare en dialog med Trivselhus.

Vad gäller själva anläggningen i Ramkvilla så är enligt Bjelkvik inga beslut tagna ännu.

— Nu behåller vi en egen produktionsenhet i hyvleriet och jag hoppas och tror att vi får lönsamhet i det.