Busschauffören, som vill vara anonym, skulle precis köra den sista turen för kvällen i torsdags. En kvinna med en hund klev på bussen, stämplade sitt busskort och satte sig längst bak. Hon var just då den enda passageraren.

När det var fyra, fem minuter kvar till avgång kom en annan kvinna springande.

— Jag sa till henne att hon inte behövde stressa, att det var en stund kvar tills bussen skulle köra. Hon frågade om bussen gick till Nässjö. När jag förklarat att den gick till Sävsjö och hon sett kvinnan längst bak i bussen sa hon: ’Då åker jag till Sävsjö i stället’.

Drog upp en kniv

I samma sekund såg kvinnan längst bak på bussen den nypåstigna kvinnan.

— Hon ropade ’släng ut henne för hon kommer mörda mig’.

Busschauffören berättar att kvinnan som just stigit på bussen sprang mot kvinnan bak i bussen. I denna stund förstod inte busschauffören allvaret, han hörde bara att kvinnorna skrek flertalet fula ord, bland annat könsord, till varandra.

Annons

— Jag trodde inte att detta var så allvarligt. Sen såg jag att den kvinna som klivit på sist drog upp en riktigt stor kniv, en kökskniv på 30–40 centimeter, säger han.

— När jag såg att hon högg mot den andra kvinnan förstod jag att detta kunde sluta riktigt allvarligt.

Slog ner kvinnan

Han tog då kontakt med polisen. Han förklarade situationen och frågade även hur mycket våld han skulle kunna få utöva för att avstyra eventuellt dödande.

— Jag fick klartecken för att jag fick slå ner kvinnan med kniven om det var befogat. Då jag såg att detta kunde sluta riktigt illa tog jag tag i en sopkvast vi har på bussen, slog henne bakom armen så att hon blev tillfälligt förlamad och hon föll ner till marken.

Snabbt sparkades kniven undan från kvinnan och chauffören tog ett polisgrepp om henne. Hon gjorde vissa försök till motstånd men blev kvar i hans grepp tills polis och ambulans anlände till platsen.

Vad var dina tankar i den här situationen?

— Jag förstod som sagt inte allvaret från början. Jag tog det här initiativet då jag visste att jag var tvungen att göra något.

Bland annat polisen Höglandet har genom sin Facebooksida hyllat dig för civilkurage, är det något du reflekterat över?

— Nej. Det här handlade om nödvärn, det hade annars kanske slutat med mord. Men du får väl hälsa polisen och tacka, säger busschauffören.