Det är den före detta vd:n för det ursprungliga bruket, Ulf Rosén, som med hjälp av tre medarbetare har blåst liv i den gamla verksamheten, om än i lite annan tappning.

– Vi blåser inte längre glas, utan vi målar dem. Bland annat använder vi oss av den unika metod av pulvermålning som faktiskt utvecklades här i Lindshammar, förklarar Ulf Rosén.

Och i dag, lördag, inviger Nya Lindshammar glasbruk sina nya lokaler i före detta folkets hus, bara ett stenkast från det gamla bruket.

Annons

– Det känns bra att vara tillbaka här, Lindshammar är ju ändå porten till Glasriket, säger Rosén.

Världskänd konstnär

I samband med invigningen hålls även vernissage för den utställning som ska hållas på glasbruket samtidigt som upplevelsehelgen Glaskonst hålls runt om i Glasriket.

Det är norska Magnor glassverk, som även är delägare i Nya Lindshammar glasbruk, som ställer ut glaskonst gjort efter konstnären Edvard Munchs kända målningar.

– Magnor glassverk har ett samarbete med Munchmuseet i Oslo och tillsammans har de tagit fram fantastiska replikor av Edvard Munchs mest kända verk på glas och kristall, berättar Ulf Rosén.

Glashistoriker inviger

Utställningen öppnas av Gunnel Holmér, glashistoriker och intendent på Sveriges glasmuseum, Kulturparken Småland.

– Vi är stolta över att kunna presentera den här utställningen, precis som vi är otroligt stolta över att kunna föra Lindshammar glasbruk in i framtiden, avslutar Ulf Rosén.