Vargen syntes i skogen öster om Vetlanda närmare Fågelfors. Det var en observation som en skogsmaskinförare gjorde i fredags när han arbetade i de bitvis tämligen otillgängliga skogarna mellan Virserum och Fågelfors, enligt länsstyrelsen i Kalmar.

Skogsmaskinföraren befann sig i skogsmaskinen och lyckades ta tre foton. Därefter skickades fotona in till länsstyrelsen som efter ett besök på platsen kunde kvalitetssäkra observationen och bedömer att en varg har befunnit sig på platsen.

— Vi fick hit den först men eftersom den hade rört sig i Kalmar län så skickade jag över detta till Kalmar länsstyrelse, säger Linda Andersson som är rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Har ni gjort några vargobservationer i Jönköpings län i höst?

Annons

— I början av september observerades en varg i sydvästra delen av länet, i Gislaveds kommun, säger hon.

Länsstyrelsen uppmuntrar allmänheten att dokumentera observationer och lämna i dem.

— Vi tar gärna emot bilder.

Ser du ett rovdjur kan du enklast rapportera in det till www.skandobs.se

Det bidrar till att säkerställa storleken på djurstammarna och hur de rör sig. Kunskapen om hur många rovdjuren är och var de finns är viktigt för länsstyrelsen. Det behövs vid beslut om jakt på rovdjur, fördelning av bidrag till rovdjursstängsel och ersättning för skador på tamdjur.

Länsstyrelsen inventerar även skador efter rovdjuren och den senaste händelsen var 14 september då man besiktigade ett får i nordvästra delen av Sävsjö kommun. Fåret hade angripits och dödats av ett lodjur.

— Annars är lodjur inte så vanliga just nu. De syns mest framåt vintern när snön har fallit, säger Linda Andersson.