Mannen har erkänt att han tog sig in i fastigheten i Nässjö och stal en mängd saker. Kvinnan förnekar däremot att hon gjort sig skyldig till den grova stölden. Vid inbrottet i villan stals saker från barnfamiljen som bor där, men också från hantverkarna som höll på att renovera bostaden. Stöldgodset har återfunnits på olika platser i det nu dömda parets närhet, bland annat i en bil som kvinnan stal några dagar före villainbrottet.

När villainbrottet upptäcktes i december förra året säkrade polisen skospår på brottsplatsen, dels på altanen dels i ett sovrum. Vid en okulär jämförelse anser Eksjö tingsrätt att skospåret på altanen tveklöst kommer från kvinnans stövel. Skoavtrycket inne i sovrummet är inte lika klart, men det finns tydliga delar där också som stämmer väl överens med kvinnans skor, enligt tingsrätten. Eksjö tingsrätt anser att bevisningen binder kvinnan vid brottsplatsen, detta på ett så säkert sätt att det inte råder någon tvekan om att hon medverkat vid stölden.

Såväl mannen som kvinnan döms därför för grov stöld. Vid inbrottet hos barnfamiljen stals saker för åtminstone 20 000 kronor.

Lånade ut konto för bedrägeri

Annons

Den grova stölden är inte det enda brottet som duon straffas för. Kvinnan, som är i 30-årsåldern, döms även för bedrägeri. Under rättegången erkände hon brottet och förklarade att hon lånat ut sitt bankkonto till en före detta bekant som ville använda det i brottsligt syfte. Kvinnan själv sa sig ha vetat vad som var på gång, men hon lånade ändå ut kontot. Betalningen på varorna som annonserades ut skulle ske i förväg. Varorna fanns i och för sig, berättade kvinnan under rättegången, men de skickades aldrig till köparna. Det var på tal att de skulle skicka sakerna, mest på grund av att de hade dåligt samvete, men det blev inte så fortsatte hon.

Kvinnan döms således även för bedrägeri. Tingsrätten fann henne även skyldig till ett par stölder, flera ringa narkotikabrott och ett par tillgrepp av fortskaffningsmedel. Påföljden i hennes fall bestämdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Hade fängelse i stället valts skulle fängelse i ett år ha dömts ut, konstaterar tingsrätten i sin dom.

Många brott

Mannen, som är några år äldre än kvinnan, straffas förutom för den grova stölden även för en stöld av en surfplatta och en mobiltelefon, ringa narkotikabrott vid två tillfällen samt för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Mannen är tidigare ostraffad. Den nu aktuella brottsligheten anses i hans fall vara drogrelaterad varför ett stort vårdbehov finns, enligt tingsrätten. Påföljden för hans del bestämdes därför till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Straffvärdet på brotten som mannen döms för motsvarar åtta månaders fängelse, enligt tingsrättens dom.

Släpps ur häktet

Både kvinnan och mannen har varit frihetsberövade, men är nu släppta ur häktet i väntan på att behandlingen tar vid. Duon ska betala skadestånd till flera av personerna som drabbats av deras framfart.