Svensk handboll genomgår en skandal. Flera övergångar som skedde inför säsongen har inte skickats till förbundet på rätt sätt och det får nu drastiska konsekvenser för toppstriden i handbollsligan.

Det säger reglerna

Svenska Handbollförbundets Tävlingsbestämmelser § 8:4:

"Spelaren är spelklar för sin mottag..

Det säger reglerna

Svenska Handbollförbundets Tävlingsbestämmelser § 8:4:

"Spelaren är spelklar för sin mottagande förening, då föreningen erhållit speltillstånd från SHF, vilket kungöres på SHF:s hemsida."

För att en spelarövergång ska gälla ska den värvande föreningen:

1) Skicka in underskrivna handlingar till förbundet,

2) Betala in en övergångsavgift på 500 kronor.

Först när båda kriterierna är uppfyllda så är spelaren spelklar. Innan dess finns inget varningssystem som säger att ett eller båda kriterierna inte uppfyllts.

Lugi, där Vetlanda HF-fostrade målvakten Josip Cavar spelar, är det lag som drabbas värst – just på grund av att Cavars övergång från IFK Ystad inte gick rätt till.

– Vi fick ny sportchef precis när jag blev klar och någonstans blev det fel, säger Josip Cavar när tidningen når honom på telefon.

Tappar poäng

Lugi har nu blivit av med sina segrar mot Alingsås och Sävehof och tilldöms nu förlust med 0–10 i båda matcherna. Det gör att Alingsås tar över serieledningen.

Annons

Varken Sävehof eller Alingsås valde att anmäla Lugi när Cavars otillåtna status uppdagades. Den senare klubben ställer sig nu också frågande till regelverket och systemet – trots att de på grund av det toppar tabellen.

"Missarna på senare tid kunde ha undvikits med ett proffsigare sätt att sköta övergångar", skriver AHK:s tränare Mikael Franzén på klubben webbplats.

"Saker kan falla mellan stolarna och rutinerna är inte alltid där, då borde vi ha en gemensam checklista inför varje säsongsstart där vi kan gå igenom så allt blir rätt. Att någon får poängavdrag i omgång tio känns väldigt oproffsigt".

Blir spelklar

Lugi tänker överklaga beslutet.

"Vi har de senaste sex månaderna haft honom anställd och betalat ut lön och sociala avgifter för honom (Cavar). Det har inte funnits några uppsåt i handlingen utan vi har begått ett misstag utifrån den mänskliga faktorn och detta bestraffas vi orimligt hårt för, dessutom får det sportsliga konsekvenser för många andra lag i serien", skriver Lugi i ett pressmeddelande.

Bland övriga klubbyten som inte registrerats hos förbundet finns Eksjökillen Markus Sjöbrinks övergång till Guif.

För Lugi och Josip Cavars fel ska det åtminstone inte bli mer problem framöver.

– Övergången är registrerad nu och jag blir spelklar under onsdagen. Vi får använda det här som tändvätska framöver och det sitter nog i huvudet på motståndarna att vi gått så bra som vi gjort, även om vi trillar ner i tabellen, säger Cavar vars kontrakt med Lugi sträcker sig även över nästa säsong.