I 13 år har Filmstudion i Vetlanda visat filmer på bio som inte tillhör det vanliga bioutbudet. De satsar på lite smalare och annorlunda filmer, ofta på andra språk än engelska eller svenska. Filmerna som i år kommer att visas talas bland annat på språk som franska, arabiska och norska.

- Sju filmer kommer visas på Sagabion i höst. Kommersiella filmer kan du alltid se på bio. Vi försöker visa lite smalare filmer som man kanske inte spontantittar på, säger Anna Molldius som är ordförande i Filmstudion Vetlanda.

Heta diskussioner

Molldius har sedan några år tillbaka varit ordförande i styrelsen för Vetlandaområdet. Under sommaren har de haft ett möte där de valt ut vilka filmer som ska visas under hösten, något som ledde till heta diskussioner. Ett par av filmerna som till slut blev valda ser Molldius lite extra fram mot.

- Jag ser fram mot "M" som är en fransk film. Jag såg den när jag var i Stockholm på förhandsvisning. Det handlar om en omöjlig kärlek med förhinder och socialrealism. Den tyckte jag om. Jag ser även fram "The shape of water". Har hört mycket om den så den ska bli kul att se!

Är smalare filmer något som lockar besökare?

- Jag själv tycker om det för att jag går dit och kanske inte vet något om filmen, och låter mig överraskas. Förra året hade vi nog 154 medlemmar, och det finns bara 164 platser i bion. Så det är bra uppslutning.

Annons

Biljett till alla filmer

Filmstudion har ett speciellt koncept där biljetter köps till alla filmerna under hösten. Det går även att köpa biljett för de tre sista filmerna, men det går inte att köpa en biljett för att se en film.

- Filmer ska beröra, så det är det jag hoppas besökarna får uppleva i höst. När en film utspelar sig i en enda lägenhet och är 85 minuter lång, utan att den som tittar märker att tiden går, så är det en film som berör!

De här filmerna visar Filmstudion i höst

13 september: Tully

27 september: Insyriated

11 oktober: M

25 oktober: Utöya 22 j..

De här filmerna visar Filmstudion i höst

13 september: Tully

27 september: Insyriated

11 oktober: M

25 oktober: Utöya 22 juli

8 november: C'est la vie

22 november: The shape of water

6 december: The party