Här går succémålvakten Linus Söderström in mellan stolparna för att göra debut i ett SM-slutspel – och det första han gör är en tavla modell grövre, som sätter Färjestad i tidig ledning.

JP-femman

5: Simon Önerud

4: Filip Sandberg

3: Mattias Tedenby

2: Dylan Reese

1: David Ullström

JP-femman

5: Simon Önerud

4: Filip Sandberg

3: Mattias Tedenby

2: Dylan Reese

1: David Ullström

Oh, vad jag led med Söderström i det läget. Den starten önskar man inte ens sin värste ovän, en mardrömsupplevelse som skulle kunna knäcka vem som helst – men inte Linus Söderström.

Inte behövde jag sitta där och tycka synd om och lida med Söderström. Själv skakade han uppenbarligen av sig den där missen tämligen omgående.

Här snackar vi psyke av stål. Så som HV-målvakten har agerat tidigare under säsongen har jag förstås redan insett att det är få saker som kan störa honom när han står där mellan stolparna men den här insatsen tyder på närmast unik mental styrka.

Med den tryggheten längst back kunde hela HV-laget resa sig.

Annons

Filip Sandbergs kvittering i slutet av första perioden var hur välförtjänt som helst. Färjestadsförsvaret tycktes stå stilla när Mattias Tedenby accelererade och gav kedjekamraten öppet läge.

Fakta: SM-kvartsfinal 1:7

HV71–Färjestad 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)

Målskyttar, HV71: Filip Sandberg, David Ullström, S..

Fakta: SM-kvartsfinal 1:7

HV71–Färjestad 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)

Målskyttar, HV71: Filip Sandberg, David Ullström, Simon Önerud.

Färjestad: Marcus Nilsson.

Skott: 31–27 (12–9, 12–8, 7–10).

Domare:Mikael Holm och Marcus Linde.

Publik: 6796.

Färjestad spelade ändå upp sig i tredje perioden och matchen stod verkligen och vägde när hemvändaren David Ullström klev fram och gjorde 2–1.

Med Simon Öneruds 3–1 i tom kasse släppte all eventuell nervositet hos hemmapubliken, som brast ut i högljudd glädjesång.

HV71 var bättre. HV är ett bättre lag än Färjestad, har lite fler strängar på sin lyra, fler dimensioner, som jag ser det. Men HV är absolut inte så mycket vassare att utgången i den här kvartsfinalen är given.

Så jämna är de här lagen att det inte finns utrymme för några som helst halvmesyrer om man har tänkt sig att gå vidare.

Första ronden i den här kvartsfinalserien lovar gott på alla sätt och vis. Inte så att det var den mest välspelade tillställning jag har sett men här fanns alla ingredienser som ska finnas i en kvartsfinalmatch.

Det var bra publiktryck, nerv under hela matchen, åtminstone lite smågrinigt emellanåt och så hade vi en liten hjältesaga i form av en målvakt som reste sig och blev matchvinnare.

SHL