Det pratas om publikrekord. 150-175 personer har uppskattningsvis tagit sig till Bibliotekstorget för att lyssna till årets första sommarprat.

Fler stolar bärs ut för att alla som har kommit till Scenkanten ska få en sittplats.

Det är Kathinka Lindhe som är först ut av de tre sommarpratarna. Kanske är det det fängslande kärleksdramat kring Sixten Sparre som har lockat dit alla människor, möjligtvis i kombination med det fina vädret.

I händelsernas centrum

Annons

Kathinka berättar innan hon intar scenen att hon tror att de som har kommit är nyfikna på hur den uppmärksammade historien hänger ihop med Vetlanda.

Alla som innan sommarpratet undrar detta får svar under Kathinkas monolog.

— Vad roligt att få komma till Vetlanda och att stå precis just här. Eftersom det var i antingen det kvarteret eller det kvarteret som vår huvudperson Luitgard bodde, säger Kathinka och pekar först mot Gallerian och därefter mot biblioteket.

Sommarpratet inleds med allsång av en låt som en stor del av publiken känner till. Låten berättar hela historien om dramat.

En sockersöt myt

Efter allsången börjar Kathinka med sitt nästan sagolika tal.

Med skånsk dialekt berättar Kathinka på ett relativt lättsamt och humoristiskt sätt om kärleksdramat kring Sixten Sparre från hans frus perspektiv.

— Alla kände till tragedin men den berättade på hans vis, berättar Kathinka och upplyser om att myten lever kvar i Danmark.

— Det är en sockersöt myt, ganska sliskig, fortsätter Kathinka och menar att det är fel att romantisera historien.

Hon fortsätter sedan med sin berättelse som ibland avbryts av musikinslag.