–Jag har sett att vi sjunkit något på rankingen i år men totalt tillhör vi fortfarande de bästa 25 procenten i landet. Jag har fått höra att förändringen kan vara rätt dramatiska i små kommuner så det kan skilja sig rätt mycket från år till år, säger Sävsjö kommuns skolchef Stefan Claesson om placeringen.

Relaterat: Skolchefen om de dåliga siffrorna: "Jobbar med ständiga förbättringar"

Sett historiskt ligger något i att det kan svänga mycket från år till år. För två år sedan hamnade Sävsjö på en 104:e plats och 2015 på en elfte. Året innan det var kommunen på plats 61. Generellt är därför Stefan Claesson nöjd med det som framkommer i rankingen.

– Sammanfattningsvis är jag nöjd. Man ska komma ihåg att det här är 2017 års siffror så det har hänt ytterligare en del sedan dess men framförallt är jag nöjd med att andelen elever som lämnar gymnasiet efter tre år är så bra, säger han.

Relaterat: Rektorn har fått nog av skadegörelsen på Vrigstad skola

På den punkten har Sävsjö klättrat från plats 132 till plats 13, vilket både är den största förbättringen och bästa placeringen i rankingen. Man har också tagit sig uppåt gällande samarbetet mellan kommun och lärare, i rankingen kallat "avtalspart" samt efter faktiskt meritvärde och andel godkända betyg i samtliga ämnen kontra likvärdighetsindex.

– Det innebär att vi lyckats prestera bättre utifrån beräknade förutsättningar gällande exempelvis andel utlandsfödda, fördelning pojkar och flickor samt föräldrarnas utbildningsnivå. Sedan är vi inte är nöjda med var vi hamnar i dessa frågor sett till faktiska resultat, säger Stefan Claesson.

Annons

Relaterat: Kommunchef kräver krafttag mot skolbränderna

Meritvärdet för elever i årskurs nio och andelen elever som får godkänt i samtliga ämnen är faktiskt de punkter där Sävsjö tappar mest i rankingen. Här backar man från plats 36 till 204 och från plats 42 till 210.

Hofgårdsskolan i Sävsjö, en av Sävsjös största skolor.
Foto: Emelie Makrill

Även andelen friska lärare backar man kraftigt. Från fjolårets bästa placering med plats 20 till 70:e plats.

– Det är lite konstigt för tittar man placeringen för lärartäthet har vi förbättrat oss och ligger relativt högt och fler lärare borde göra att arbetssituationen är god, tycker man. Jag har inte heller fått några signaler att lärare är mer sjukskrivna än annan personal i kommunen.

Relaterat: Flera bränder på Sävsjö skolor oroar

Vad kommer ni att göra med det här resultatet?

– Vi tar naturligtvis med oss det och gör en analys på om vi kan förbättra något i de delarna vi kan påverka. Vi gör redan i dag en stor insats och kan bli bättre, exempelvis på höja lärarlönerna. Men på det stora hela är jag nöjd.

Sävsjös placering i Lärarförbundets ranking för bästa skolkommun

Totalt: 76 (-21)

Resurser till undervisningen: 71 (-13)

Andel pedagogiskt utbildade l..

Sävsjös placering i Lärarförbundets ranking för bästa skolkommun

Totalt: 76 (-21)

Resurser till undervisningen: 71 (-13)

Andel pedagogiskt utbildade lärare: 158 (-80)

Lärartäthet: 60 (+57)

Friska lärare: 90 (-50)

Lärarlöner: 164 (-28)

Kommunen som avtalspart: 75 (+18)

Andel barn i förskola: 273 (-4)

Genomsnitt meritvärde åk 9: 204 (-168)

Merit likvärde: 81 (+50)

Andel godkända i samtliga ämnen åk 9: 210 (-168)

Andel godkända, likvärde: 104 (+55)

Andel som fullgör gymnasieutbildning inom 3 år: 13 (+119)

Andel invånare 20 år med grundbehörighet för högskola: 121 (-15)

Ranking bland Sveriges 290 kommuner. Placeringen i relation till förra året anges inom parentes. Källa: Lärarförbundet