ISHOCKEY Tidningen träffar Jan–Erik Blomberg en hösteftermiddag utanför ishallen i Sävsjö. Faktiskt på dagen 40 år efter det att HA74 bildades den 11 september 1974. Mötesplatsen var egentligen självklar. Blomberg har ägnat en stor del av sitt liv åt ishockeyn i Sävsjö. Och är det någon som kan sin hockeyhistoria så är det denna 73–åring.

HA74 är nykomlingar i division 2 den här hösten. Föreningen är välmående och en spännande säsong väntar med derbymatcher mot Boro och Nässjö. Och det är i år 40 år sedan det började hända saker med ishockeyn i trakterna kring Sävsjö på allvar. Men redan några år tidigare hade ishockeysporten kommit till det småländska samhället.

Året var 1959.

– HC Pinuten i Sävsjö bildades samtidigt som isbanan var färdig, och det var 1959. Det var vid Sturevallen som vi spelade på den tiden. Det är där den gamla fotbolls– och bandybanan låg. Ishockeyrinken låg vid sidan av.

– Vi var ett gäng killar som tyckte det var lite för mesigt med bandy och vi ville bilda en hockeyklubb...

Sagt och gjort. HC Pinuten vann division 5 redan första säsongen efter elva vinster och en oavgjord på säsongens tolv matcher. Enda poängtappet kom borta mot Ängs SK, som dock var sju poäng efter när serien skulle summeras.

Och redan andra säsongen väntade spel i fyran med bland annat derby mot IFK Stockaryd (som redan 1949 var i gång med sin ishockeyverksamhet). Hela 1 100 personer såg mötet med Stockaryd hemma i Sävsjö en vinterdag för över 50 år sedan.

Annons

Tids nog började dock flera av traktens lag att få svårt att få ihop riktigt bra lag. Lösningen blev att Rörviks IF, IFK Stockaryd, Vrigstads IF och HC Pinuten 1974 gick ihop och bildade HA74 (som kort och gott står för Hockeyalliansen 1974). Kanadensaren Jack Holmes blev den nya klubbens första tränare.

– Och helt plötsligt började det då gå riktigt bra. Vi fick till väldigt bra kedjor och var bland annat uppe och matchade Tranås. Stockaryd och vi var de som var bäst av de här fyra lagen vid sammanslagningen. Det var en överlevnadsfråga att gå samman och en fullständig nödvändighet.

– Det var känsligt med namnet när vi slogs ihop. Vi hade ju HV71, som slogs ihop några år tidigare, som en bra förebild och då passade HA74 bra. Stockaryd var ju våra värsta fiender men det visade sig efter ett tag att det var riktigt bra grabbar därifrån. Det hade man ju aldrig kunnat tänka sig, säger Blomberg och skrattar.

Jan–Erik Blomberg har hunnit bli 73 år och bor numera i Sandsjöfors. Han har under mängder av år varit lagledare i både Pinuten och HA74, sedan den egna karriären var över. Han har fått många utmärkelser för sina insatser genom åren. Under tre sejourer har Blomberg också svingat ordförandeklubben i HA. Den här helgen spelas bland annat cupen "Jan–Erik Blomberg trophy" i ishallen i Sävsjö, som ytterligare ett bevis på Blombergs betydelse för ishockeyn i Sävsjö.

Vem är då den bästa spelaren som någonsin spelat i HA74?

– Det är Nils–Gunnar Svensson, som tränar A–laget numera. Han spelade ju bland annat i HV71, säger Jan–Erik Blomberg utan att tveka.

Och bästa minnet?

– Det var när vi vann serien med Pinuten före Stockaryd. Det var på 1960–talet.

– Ishockeyn i Sävsjö har varit mitt liv. Det är bara så. Folk har frågat hur jag har orkat hålla på, det är ju bara jobb? Men vilket roligt jobb...

Och Jan–Erik Blomberg ser en ljus framtid för HA74 när han blickar mot horisonten.

– Det har gått både upp och ner genom åren. Men nu har vi fått igång ungdomsverksamheten, och jag tror aldrig föreningen har mått bättre. Det är mer proffsigt än det någon gång har varit tidigare. Vi har som bäst varit på den nivå som vi är på nu med A–laget.