Det arrangeras varje vår och höst flera bokcirklar runt om i kommunen. Där träffas kvinnor, männen är ytterst sällsynta, för att läsa böcker som de sedan samtalar om.

— Det blir många bra diskussioner när man varit igång ett tag, diskussioner om boken men också sådant som man själv kan relatera till. Till slut kan det handla om meningen med livet, säger Anette Lundgren som anordnar studiecirklar genom biblioteket.

Bokcirklarna är bibliotekets satsning på vuxna.

— Vi läser gärna sådant som inte ligger på topplistorna, eftersom de böckerna läses ändå. Vi vill vidga läsandet, säger hon.

Att då och då också få besök av välkända författare är något som lockar bokcirkelfolk men också vanliga bokläsare. Herman Swahn berättar om en bokcirkelgrupp som läst om Maj innan Kristina Sandberg kom på besök.

Annons

— På bokcirkeln, efter att de läst den första boken, gick luften helt ur gruppen. De kände att boken var så jobbig att de inte orkade läsa den. Men efter att ha träffat författaren och fått bakgrundshistorien så ville ingen sluta läsa, berättar Herman Swahn.

På tisdag kommer författaren Vibeke Olsson på besök och redan har över 120 personer hämtat gratisbiljetterna till hennes föreläsning i Withalasalen. Vibeke Olsson slog igenom på 80-talet med ungdomsböckerna ”Ulrike och kriget” och ”Ulrike och freden”. Hon klassas idag som arbetarförfattare och har i år fått Ivar Lo-priset och Lars Ahlin-stipendiet för sin romanserie om ”Bricken på Svartvik”.

Nu är hon högaktuell med sin senaste bok ”Drömmen om Elim”, en roman om en frikyrkoförsamling i 1980-talets Stockholm. Olsson har ju själv arbetat som pastor inom baptiströrelsen.

Den 22 november hålls höstens andra arrangemang. Då blir det Fransk afton med bokförlaget Sekwa som översätter fransk litteratur till svenska. Bland annat har förlaget gett ut ”Igelkottens elegans” och ”Sarahs nyckel”.

Till våren kommer en manlig författare men vem det blir vill de båda inte avslöja ännu.

— Det är en känd Vetlandaprofil, är det enda Anette Lundgren vill avslöja.