På Vetlanda lärcentrum har man sedan tidigare haft yrkeshögskoleutbildning för framtida trähusprojektörer. Utbildningen har varit populär men när de ansökte om att återigen få ha utbildningen till hösten fick de ett nej.

Annons

— Vi sökte men fick avslag. Men så fick vi frågan från Arbetsförmedlingen om högutbildade från andra länder. Vi hade sedan ett möte för att hitta ett system där vi matchar rätt personer och nu har vi ett 30-tal som sökt och som vi nu intervjuar och parallellt har tester med för matematik-, svensk- och datakunskaper, berättar utbildningsledaren Ulrika Svensson.

Har redan rätt kompetens

Under tisdagen var testerna och intervjuerna igång där personer från Vetlanda lärcentrum, Arbetsförmedlingen men också från branschföretagen satt med då samarbetet görs tillsammans med Myresjöhus, SmålandsVillan, Moelven, Trivselhus, Anebyhusgruppen, Hjältevadshus och Vallsjöhus.

— Grundtanken går utifrån att vi har brist på resurser inom det byggtekniska och vi var besvikna att vi inte fick driva utbildningen men vi såg andra lösningar och en stor grupp med lämplig bakgrund. Varför inte då använda de här människornas kompetens och bara försvenska deras kunskaper, menar Stefan Eklund, produktchef på Myresjöhus.

Extra svenskundervisning

Det som blir annorlunda gentemot den vanliga trähusprojektörsutbildningen är att klassen kommer ha ett språkstöd med på plats och att den erbjuder extra svenskundervisning på schemalagd tid. Det finns 20 platser men det är inte säkert att alla tillsätts.

— Vi tar in dem som vi tycker passar på utbildningen, säger Svensson.

LÄS MER: Nya projektörer är heta på marknaden