Genom att samla de mindre butikerna i stadskärnan, som inte tillhör någon stor nationell eller internationell kedja, på en digital handelsplats är förhoppningen att de ska kunna konkurrera om kunderna på nätet.

— Själva idén är att man ska kunna se lokala produkter på internet, menar Henrik Ramstedt, marknadschef på My Mall.

My Mall är ett av två bolag som Jönköping City skrivit avtal med och som just nu håller på att knyta olika butiker till sig. Helpa är det andra företaget och båda har omkring tio butiker vardera knutna till sig hittills.

Om näthandel

E-handeln har ökat starkt de senaste åren. PostNords senaste e-handelsbarometer för januari 2017, där 1500 personer mellan 18 och 79 år tillfrågats, visar att e-handeln ökat med 14 procent jämfört med samma månad 2016. Prognosen för 2017 är en ytterligare tillväxt på 17 procent - Sveriges radio berättade nyligen om hur Ikea spådde en fördubbling av sin e-handel till slutet av decenniet.

Annons

Men trots att e-handeln alltså ökar stort menar Henrik Ramstedt att så många som 85 procent av Sveriges enskilda butiker inte har någon e-handel alls.

Rent praktiskt så ansluter sig de butiker som i dag saknar e-handel till My Mall eller till Helpa. Butikerna lägger sedan upp sina erbjudanden i text och bild via en plattform som för kunderna presenteras som en hemsida. Där plockas varor digitalt ner i varukorgar, enskilda för varje butik.

De som handlar genom My Malls galleria hämtar sedan produkten i butiken.

— Då kan man även testa varan innan man tar hem den. Det blir en personligare e-handel, menar Henrik Ramstedt.

Ökar snabbt

Idag finns konceptet My Mall i 15 svenska städer och detta ska bli 50 innan året är slut.

— Vi lanserar ungefär en stad varannan vecka, säger Henrik Ramstedt.

Helpa är det andra företaget som Jönköping City har skrivit avtal med och är hittills bara verksamma i Jönköping.

— Vi vill få till en lokal handel med lokal logistik där vi arbetar med ett hållbart tänkande, säger Anne-Marie Forsberg från Helpa.

För att uppnå detta så använder de bara biogas och cyklar i transporterna mellan butik och kund.

LÄS MER: E-handel ökar - från 3 till 30 anställda