Betygen

En sticka: Underkänd. Två stickor: Godkänd. Tre stickor: Bra. Fyra stickor: Mycket bra. Fem stickor: Fantastisk.

Spelare som har varit med i minst tio matcher har betygsatts.

Jury: Patrik Sjöblom, Carl Ljungquist och Jesper Lehto.

Målvakter

Fredrik Pettersson-Wentzel

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Förväntningarna var stora på "PW" inför säsongen. Det var nu målvakten skulle ta nästa steg i sin utveckling, gå från en stabil SHL-målvakt till att bli landslagsmässig. Men 25-åringen har inte nått dit. Har blandat och gett under säsongen, även om han fortsatt har stått för flera fina och viktiga insatser mellan stolparna. Hittar han en jämnare nivå så kan Pettersson-Wentzel bli en stor tillgång för HV71.

Linus Söderström

Betyg: Fyra stickor.

Kommentar: Nobbades en förlängning i Djurgården - men i HV71 har Söderström fått sin revansch. Har en trygg spelstil och gör sällan några misstag. Har dragits med sjukdomar och det har stört 20-åringens säsong. Men stortalangen har upprepade gånger under säsongen hunnit visa upp sin stora förmåga och potential.

Backar

Adam Almquist

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Den spelskicklige backen bidrar mycket till lagets offensiv och har fått stort förtroende i powerplay. Men i numerärt överläge har laget, och Almquist, inte fått det att stämma. Det finns mer att få ut av hemvändaren som skrev på för HV71 inför förra säsongen. Är en viktig pjäs offensivt och kan 25-åringen höja sig ett snäpp till kan det betyda mycket för HV71.

Lawrence Pilut

Betyg: Fyra stickor.

Kommentar: 21-åringen fortsätter att utvecklas och har denna säsong framför allt vuxit defensivt. Oerhört kylig, imponerar i markeringsspelet och stänger ytor i egen zon föredömligt. Skridskoåkningen och de offensiva kvaliteterna har länge varit Piluts styrkor, men det har han nu kompletterat med en utvecklad defensiv.

Dylan Reese

Betyg: Två stickor.

Kommentar: Reese har plågats av en ryggskada och missat ett flertal matcher. Amerikanen, som har ett gäng NHL-kamper på meritlistan, har inte fått en ordentlig chans att visa upp allt sitt kunnande. Har heller inte gjort bort sig på något sätt när han har varit i speldugligt skick.

Andreas Borgman

Betyg: Fem stickor.

Kommentar: Vilken braksuccé! Här har HV71 gjort ett superfynd. Borgman var talangfull som junior och spelade bland annat U18-VM 2013, men det är först den här säsongen som han har slagit igenom på allvar. Kom från hockeyallsvenska Västerås inför säsongen och har tagit de flesta som följer SHL med storm. Bra tacklare, härlig skridskoåkning och har en förmåga att kunna producera poäng. Bli inte förvånade om landslagsmannen spelar i Nordamerika inom kort.

Erik Brännström

Betyg: Fyra stickor.

Kommentar: Backtalangen, född 1999, fick chansen i SHL tidigt den här säsongen och visade direkt att han redan håller på den här nivån. Att juniorer kommer in och gör bra ifrån sig i några matcher är inget ovanligt, det som imponerar med Brännström är att han bara fortsätter att göra insatser av mycket hög klass och att han växer hela tiden. Fantastisk skridskoåkare med bra speluppfattning, som behöver bygga på sig lite muskler för att ta nästa kliv.

Christoffer Persson

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Anlände inför säsongen som färsk SM-vinnare. Har bidragit med tyngd och lugn i HV:s försvar. Har under stora delar av säsongen bildat ett pålitligt backpar tillsammans med Kristofer Berglund.

Kristofer Berglund

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Berglund är knappast en back som bjuder på de mest spektakulära grejerna. Och det är väl inte tanken heller. Har som vanligt varit en stabil och disciplinerad kugge, någon som går att lita på i så gott som alla lägen.

Niklas Hansson

Betyg: En sticka.

Kommentar: Skrev NHL-kontrakt med Dallas Stars efter att ha gjort en stark förstasäsong med HV71. Lånades ut av NHL-klubben till HV den här säsongen. Den högerskjutande backen har dock inte fått spelet att stämma sedan han återvände till Jönköpingsklubben. Blixtrade till i matchen hemma mot Leksand den 27 januari, annars har det sett tungt ut. Kommer en vändning i slutskedet av säsongen?

Forwards

Martin Thörnberg

Betyg: Fyra stickor.

Kommentar: Den rutinerade forwarden har gjort det han ska göra – mål. Thörnberg leder SHL:s skytteliga trots att han har missat en hel del matcher på grund av skada men har inte bara bidragit med målproduktion. HV-ikonen har i många matcher visat vägen också genom hårt arbete och uppoffrande spel.

Erik Christensen

Betyg: Två stickor.

Kommentar: Christensen är med i toppen i både SHL:s och den interna skytteligan men kanadensaren kan betydligt bättre. Han har inte nått toppformen hittills den här säsongen, är ofta alltför osynlig under matcherna och kommer knappt upp i betyget godkänd.

Mattias Tedenby

Betyg: Fyra stickor.

Kommentar: Den spektakuläre virvelvinden Tedenby är en av de största SHL-profilerna med sin spelstil. Det går att önska mer vad gäller poängproduktionen men Tedenby betyder mycket också för att skapa energi och ytor för lagkamraterna.

Simon Önerud

Betyg: Fyra stickor.

Kommentar: Fick en strålande start på säsongen, öste in poäng och belönades med en plats i Tre Kronor. Men sedan åkte forwarden på en skada och det tog ett tag innan han hittade tillbaka till formen. Kommer bli en viktig pjäs i slutspelet. Hittar Önerud tillbaka till spelet från säsongsinledningen kan han bli lagets främsta spelare.

Ted Brithén

Betyg: Tre stickor.

Annons

Kommentar: Brithén är kvitt skadeproblemen som gäckade honom under förra säsongen. Inledde som center, men har senare fått ta en plats som forward. Är inte spelaren som syns mest men gör mycket av det viktiga arbetet i skymundan. Men det finns mer att få ut av den Rögle-fostrade 26-åringen.

Pär Arlbrandt

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Arlbrandt har totalt sett inte kommit upp i den nivå han hade för några säsonger sedan och har till exempel inte varit den kraft i powerplay som han skulle kunna vara. Men trots att den rutinerade HV-forwarden ofta har varit ganska osynlig på isen och till och med satt bänkad ett par matcher producerar han sina poäng och ligger tvåa i den interna poängligan.

Oscar Sundh

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Slitvargen fortsätter att bidra med sin stora arbetskapacitet men har också kommit igång med poängproduktionen mot slutet. Har tidigare varit en spelare som jobbat mycket i skymundan, men har nu också tagit allt större plats. Sundh är nära en fyra i betyg.

Kevin Stenlund

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Den store forwarden har tagit ett rejält kliv framåt den här säsongen. Med sin storlek och sitt vassa skott är han svår för motståndarna att få grepp om. Potentialen måste betraktas som mycket stor och fortsätter Stenlund att utvecklas kan han gå riktigt långt.

Christoffer Törngren

Betyg: Två stickor.

Kommentar: En av de yngre spelarna i laget som fortsatt väntar på att ta nästa steg i sin utveckling – har inte lyckats med det. Bidrar med fin skridskoåkning men har en tendens att bli osynlig under matcherna. Har gjort helt okej med poäng, men med den farten och glöden han tidigare har visat upp borde det finnas mer att plocka ut.

Chris Abbott

Betyg: En sticka.

Kommentar: HV-kaptenen började säsongen i uppförsbacke. Kanadensaren skickade in pucken i eget mål mot Frölunda i hemmapremiären, och blev sedan långtidsskadad efter att ha trasat sönder handen i CHL-matchen hemma mot Lukko Rauma. Har efter comebacken från långtidsskadan inte sett direkt het ut, förutom att han fortsatt är en av SHL:s bästa tekare. Har dock en spelstil som bör passa i ett tätt och tufft slutspel.

Lias Andersson

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Lias provade på SHL-spel redan förra säsongen men har verkligen tagit ett stort kliv nu. JVM-spelaren har spelat väldigt moget och klokt och utvecklats till en riktigt bra tvåvägscenter, som snart är redo för NHL om han fortsätter i samma stil.

Filip Sandberg

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Sandberg avslutade förra säsongen oerhört bra men levde i höstas inte riktigt upp till de högt ställda förväntningar han fick på sig. Nu är formen i stigande och på senare tid har Sandberg varit bland de bättre i laget. En ganska klen poängproduktion hindrar betyget från att vara ännu högre.

Anton Bengtsson

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: Stod för en mycket lovande inledning på säsongen men åkte tidigt på en fotskada efter att ha täckt ett skott. Tog ett tag innan Nässjö-sonen hittade tillbaka, men har tillsammans med sina kedjekamrater Filip Sandberg och Erik Andersson utgjort en av lagets främsta kedjor.

Erik Andersson

Betyg: Tre stickor.

Kommentar: River, sliter och skapar chanser. Andersson är en hårt arbetande och nyttig forward som snittar lite drygt elva minuter per match. Har trivts bra med Bengtsson och Sandberg.

Teemu Laine

Betyg: En sticka.

Kommentar: Laines korsbandsskada har ställt till det och finländaren har helt enkelt inte kunnat göra sig själv rättvisa på grund av sitt strulande knä.

Isac Brännström

Betyg: Två stickor.

Kommentar: SHL-debuterade borta mot Färjestad den 6 oktober och har fått vara med i totalt elva SHL-matcher hittills. En spännande anfallare som levererat gott om poäng i J20-hockeyn under vintern och som visat framåtanda när han har varit med A-laget. Född 1998 och har en säsong kvar som junior.

Tränarstaben

Betyg: Fem stickor.

Kommentar: Johan Lindbom fick sällskap av backspecialisten Nicklas Rahm och rutinerade Stephan "Lillis" Lundh inför säsongen. Och vilket lyft det har blivit. Tränartrion är en stor anledning till lagets framgång den här säsongen. I HV71 finns nu en tydlig filosofi och spelidé som tränarna har fått hela truppen att ställa upp på. Har mer att jobba med vad gäller spelet i specialteams, men i fem mot fem har tränartrion hittat helt rätt.

Offensiven

Betyg: Fyra stickor.

Kommentar: I spel fem mot fem kandiderar HV på att vara ligans bästa lag. Det finns en filosofi och ett grundspel som alla ställer upp på, och oavsett vilken kedja som är på isen är principerna de samma. Hårt jobb och högt tempo genomsyrar lagets offensiv. Bredden har imponerat för laget, men med ytterligare spets så kan man ta nästa steg. Saknar fortsatt en tydlig förstakedja.

Defensiven

Betyg: Fem stickor.

Kommentar: HV71 är det lag i SHL som har släppt in minst mål hittills denna säsong. Det är ett kvitto på ett fungerande försvar. Löser situationer i egen zon på ett lugnt och metodiskt sätt. Har trygga defensiva backar som Christoffer Persson och Kristofer Berglund, men även fina offensiva kvaliteter i Borgman och Brännström. Defensiven har tillsammans med bredden varit lagets styrka denna säsong.

Powerplay

Betyg: En sticka.

Kommentar: Ligger på tionde plats i SHL:s powerplay-liga med en effektivitet på 17,65 procent. Det är alltför dåligt för ett aspirerande guldlag. Det saknas kreativitet, rörlighet och spelare som kliver fram. Här finns det rum för förbättring.

Boxplay

Betyg: Två stickor.

Kommentar: HV71 är enligt statistiken ett av seriens sämsta lag i boxplay. Men det finns ett gäng spelare som är duktiga i numerära underlägen och som genom mycket uppoffrande spel höjer betyget en aning. Kämpar som Anton Bengtsson och Oscar Sundh jobbar kopiöst och tvekar inte att täcka skott för lagets bästa.

SHL