2009 stod Ronnie Magnusson på toppen av sin fysiska förmåga. Efter att ha spenderat drygt 20 timmar i veckan i träningslokalen och många stentuffa matcher i ringen kunde han titulera sig svensk mästare i kinesisk kickboxning. Samma år tog han också svart bälte i Kung Fu för självförsvar. Med dessa enorma framsteg kunde man anta att Ronnie Magnusson skulle bli taggad för att utveckla sitt tävlande vidare och vilja skörda nya framgångar i tävlingsringen. Ronnie ville dock annorlunda.

— Sedan jag var liten grabb hade jag en dröm om att ta svart bälte i någon kampsportsgren och att ta SM-guld. Det är de största bedrifter jag gjort men så fort jag klarat det kände jag att jag var färdig med det, säger han och fortsätter:

— Vägen att ta ett svart bälte innebar en stor inre resa för mig, det var en stor utbildning för min personliga utveckling. Jag behövde inte bevisa något längre genom att tävla utan kände att jag får ut precis lika mycket genom att hjälpa andra med träning, säger han.

Träna hållbart

Parallellt med sin egen träning har Ronnie Magnusson sedan 1999 lärt ut kampsport och även instruerat i styrketräning. Intresset för träningslära har växt och utvidgats.

— Genom min egen träning hade jag ”mycket i bagaget” och jag utbildade mig till personlig tränare och blev certifierad instruktör inom CrossFit Level 1. Alltmer har jag fascinerat mig för funktionell träning, det vill säga att träna hållbart som fungerar i vardagen, inte bara för att se snygg ut i spegeln, att se snygg ut är dock en bra bieffekt av träningen, förklarar Magnusson.

Annons

Ronnie Magnusson har respekt för alla som håller på med fitnessträning, det vill säga att visa upp sin kropp för andra, men säger att han inte delar den träningsvisionen.

— För mig är inte den typen av fitness synonymt med livskvalitet och jag tycker det har blivit lite hysteri över hela industrin. Jag tycker det är mycket roligare att ta hand om ”vanligt folk” och se deras reaktioner när de märker resultatet. För resultat, det kan jag garantera, säger Magnusson med ett leende men med en skärpa så man förstår att han menar allvar med orden.

Extrem träning

Ronnie Magnusson har jobbat som vårdare i Vetlanda kommun i elva år men har nu sagt upp denna anställning för att ägna sig helhjärtat åt sitt företag Hybrid Fitness.

— Som firmanamnet antyder, tanken är att träningen ska vara så hybrid som möjligt. Träningen ska vara funktionell men hur träningen bedrivs är olika och anpassas efter kundens önskemål. Jag erbjuder personlig träning, gruppträning men också kostrådgivning, säger Magnusson.

Även de som gillar mer extrem träning kommer inte att bli besviken. Många har redan känt på pass ledda av Ronnie Magnusson i så kallade bootcamps, eller militärträning.

— Bootcamp är extremt och intensivt, men när det gäller träning är intensivt bra. Det ger en otroligt bra effekt, är ofta grymt jobbigt men också väldigt roligt. Att dessutom träna i grupp har något magiskt över sig, säger han.

Drivkraft nog

Kommentarer som ”att jag inte testat det här tidigare” och ”du gör ett toppenjobb med att motivera mig i min träning” är drivkraft nog för Ronnie Magnusson att fortsätta med sitt företagande inom träningsbranschen. I Ronnie Magnussons företagande, finns ytterligare en dimension, nämligen att lära ut självförsvar.

— Vi har fått mycket förfrågningar om att fortsätta med våra kurser i självförsvar och för oss är det självklart att erbjuda dessa kurser. Många är rädda för att bli utsatta för våldtäkter eller våld och hotet är påtagligt. Vi ger konkreta råd och tips genom bland annat realistiska övningar om vad man kan göra för att skydda sig, säger Magnusson.

Gym