De 500 hyresgästerna i Kantarellen i Vetlanda kommer under de närmaste åren få sina lägenheter renoverade. Totalt ska 8 000 kvadratmeter renoveras vilket uppskattas gå på närmare 50 miljoner kronor. Hittills har Witalabostäder hunnit med sex lägenheter, 92 lägenheter kvarstår.

— Vår målsättning är att allt ska bli klart inom tre år, säger Witalabostäders vd Eric Engelbrektsson.

Projektet har dock redan tagit längre tid än vad de från början hade som ambition.

Annons

— Lägenheterna ska bland annat få nya värme- och ventilationssystem och det är projekteringen av detta som tar tid.

Nöjda hyresgäster

Responsen de har fått från hyresgästerna är mestadels positiv. Men för att renoveringen ska kunna genomföras krävs det att lägenheterna står tomma. När lägenheterna renoveras får hyresgästerna flytta till tillfälliga boenden i närheten.

— De flesta verkar nöjda med att få sina lägenheter renoverade även om de kanske inte alltid är så glada över att behöva flytta under tiden, säger Engelbrektsson.

Allt blir nytt

Alla lägenheter kommer att få ett nytt ytskikt och en ny luftigare planlösning. De kommer att få helt nya badrum och kök, ny ventilation, nya fönster, nytt avloppssystem och mycket mer. Att renoveringen av Kantarellen bidrar till högre månadshyra är inget Witalabostäder ser som något bekymmer.

— Hyran för en fyrarumslägenhet kommer att öka med 1 100 kronor i månaden. Hyreshöjningen kommer dock att ske humant, det vill säga stegvist. Inte förrän fyra år efter renoveringen betalar hyresgästerna full hyra, förklarar Engelbrektsson.

Utöver lägenheterna kommer Witalabostäder även renovera trapphus och balkonger. När all renovering är klar blir nästa projekt att rusta upp Kantarellens innergård.