Det är mycket politikerbesök på gång i Sävsjö kommun just nu. På onsdagen var det Malin Olsson (M), regionråd och ordförande i ANA-nämnden som träffade några av kommunens företagare.

ANA står för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, och det var just där fokus låg under dagen som började med ett besök på SNAB. Där diskuterade man bland annat rekryteringsbehovet bland företagen, samt hur man ska kunna minska arbetslösheten bland nyanlända.

— Just kompetensförsörjningen är en fråga som tas upp på i stort sett alla företag jag besöker. Det är brist på kompetens i dag, och vi ser att företagen sänker sina anställningskrav och istället väljer att utbilda personalen efter anställning, säger Malin Olsson och fortsätter:

— En lösning som flera företag har intresserat sig för är att man riktar in sig på nyanlända, och erbjuder dem yrkes-SFI där de får lära sig ord och termer relevanta för just det yrket. Det tror jag är helt rätt väg att gå.

Besökte Vrigstad

Strax efter lunch besökte regionrådet sedan Vrigstad Värdshus där hon fick en genomgång av lokalerna.

— Vi pratade också om hur Vrigstad Värdshus har kunnat minska sina energikostnader genom att installera bergvärme och solenergi. Det var mycket intressant, säger Malin Olsson.

Annons

Sedan bar det av till Ostkaksbageriet i Vrigstad där Malin Olsson, tillsammans med Alexandra Wikström Kelemen, ordförande i Moderaterna i Sävsjö kommun, samt Patrik Christierson (M).

På Ostkaksbageriet berättade ägaren Alf Wihrén om produktionen, och svarade på besökarnas frågor om allt från produktion till innehållsförteckningen.

— 92-93 procent av alla råvaror vi använder här i fabriken kommer från Sverige. Det är bara ostlöpen, söt- och bittermandeln, konserveringsmedlet och kokosoljan som inte är svenskt, berättar Alf Wihrén när han guidar gruppen genom lagret och tillverkningslokalerna.

I dag producerar man fem till sex ton ostkaka i veckan i Vrigstad, men det finns planer på att utöka produktionen ytterligare.

— Vi kollar just nu på om vi ska börja jobba i två skift, och på så sätt kunna bli mer effektiva, säger Alf Wihrén.

Vill bli bäst, inte störst

Det finns dock inga planer på att man ska utöka produktionen till industriell storlek.

— Vi är inte främmande för att utvecklas, men samtidigt vill vi behålla det här som ett familjeföretag där de anställda kan känna att de är en del av företaget. Vi är måna om vårt hantverk och strävar efter att bli bäst, inte störst, säger han.

I dag säljs ostkakorna från Vrigstad över hela landet, och de senaste två åren har siffrorna gått stadigt uppåt för Ostkaksbageriet.

— Det har varit ett väldigt lärorikt besök, och det är kul att träffa ett välmående företag, säger Malin Olsson efter besöket.

Regionrådet avslutade dagen med ett besök på Willa Nordic.