Cupen i kortdistanstriathlon, Danske Invest Triathlon Series, avgjordes i helgen. Efter tävlingar i Uppsala, Umeå och Västerås väntade avslutningen i Malmö.

Inför loppet låg Rasmus Andersson, Höglandets Triathlon, tvåa i totalen och efter att han slutat trea lyckades han behålla andraplatsen.

– Detta var ett genombrott får man ändå säga. Det är sjukt kul och väldigt stort, det var inte alls vad jag hade trott innan så det är en kanonsäsong, säger Andersson.

Sedan två år tillbaka bor Rasmus i Falun där han tränar och jobbar. 21-åringen har dock valt att fortsätta tävla för Höglandets Triathlon.

– Det är kul att ha lite tillhörighet hemifrån, säger Rasmus som också berättar att vinnaren i cupen, Oskar Djärv, är en av hans kompisar som också bor i Falun.

Vill utvecklas

Annons

För att vinna över sin kompis i Malmöloppet hade Andersson behövt 200 poäng - något som ungefär motsvarar fem placeringar. Djerv avslutade dock på bästa sätt med en guldmedalj och inför kommande år vet Rasmus vad som måste förbättras:

– Simningen. Men det ser jag bara som något roligt. Cyklingen och löpningen är jag ganska jämn i, säger han.

Förra året slutade Rasmus fyra i cupen men 21-åringen trodde inte att han skulle lyckas återupprepa bedriften.

– Nej, det trodde jag absolut inte. Jag tänkte at det var för bra egentligen och att jag inte kan ta mig upp mer under ett år.

Vad är det som har gjort att det gått så bra då?

– Jag har tränat på hela året och det har inte varit ett enda avbrott. Formen har varit jämn och det har inte varit några skador. Jag har följt min plan och satsat fullt uppe i Falun. Kontinuitet är nyckeln, berättar Rasmus.

Siktar utomlands

Efter två topplaceringar på två år och dessutom en bronspeng i SM är Rasmus Andersson en person att räkna med inför kommande år.

– I framtiden vill man ju vara med och slåss om medaljerna. Det skulle också vara kul att ta sig utanför gränserna och tävla i Europa lite, säger han.