Ensamhet och dåliga sociala relationer är en lika stor hälsorisk som att röka och supa och en större hälsorisk än fetma och stillasittande.

Annons

Att leva i en parrelation, i synnerhet att vara gift, gör att vi lever längre och mår bättre både fysiskt och psykiskt. Barn vars föräldrar separerat klarar sig sämre i skolan, läser inte vidare i samma utsträckning, har sämre psykologiskt välbefinnande och svårare att hålla ihop sina egna familjer.

Man skulle kunna tro att det är en kärnfamiljskramare eller en värdekonservativ KD-politiker som påstår detta. Men det är den av regeringen tillsatta Framtidskommissionen som gör det i rapporten "Framtida utmaningar för sammanhållning och hälsa 2013". De skriver därför att en av våra viktigaste framtidsutmaningar är att uppmuntra hållbara relationer i familjen.

Vill ni kommunpolitiker ligga i framkant i folkhälsoarbetet? Vill ni förbättra folkhälsan? Vill ni ge alla barn i Nässjö lika stora livschanser? Våga då uppdatera det Folkhälsopolitiska programmet. Sätt upp ett nytt mål - Uppmuntra hållbara relationer. Oavsett om det är en kärnfamilj, bonusfamilj eller regnbågsfamilj.

Jag hoppas jag har fel när jag tror att ni väljer att blunda för fakta och inte göra något. Att uppmuntra hållbara relationer ligger inte inom den smala åsiktskorridor som anger vad man bör tycka och driva politiskt. Men några av er kanske vågar?

ALF B SVENSSON

leg psykolog