Sedan flera år tillbaka anordnar Njudungsfiskarna kräftfiske vid Emån. Just för dagen befinner sig uppemot 50 barn och deras föräldrar där ån passerar Bäckseda förskola för att fiska tillsammans. Njudungsfiskarna håller med bete och kräftfiskeredskap. Kräftorna som barnen fiskar upp får de ta med sig hem. Sören Bengtsson från Njudungsfiskarna har varit med och arrangerat kräftfisket i flera år. Han ser att intresset ökar för varje gång.

– Det årliga kräftfisket har blivit till en familjefest där hela familjen samlas, tar med sig filt och fikakorg, för att fiska kräftor tillsammans. Många mor- och farföräldrar tar med sig sina barnbarn som är på besök. Tidigare i år var det små kräftfiskare här från Göteborg och Malmö, berättar Sören Bengtsson.

Fika och fiske

Två som har tagit sig till Bäckseda för kräftfisket är tvillingsystrarna Tuva och Hilma Hägglöf. Trots att de inte har varit där alls länge har de redan lyckats fånga nio stycken.

– Det bästa med att vara här är att fiska kräftor, säger Tuva.

– Nej, det bästa med att vara här är att fika, invänder Hilma samtidigt som hon sträcker sig efter en mazarin.

En annan som har kommit till Emån för att prova fiskelyckan är Elsa Fagerberg. Hon och hennes sex kompisar har varit här för att fiska kräftor under flera år.

– Det roligaste är att vara här tillsammans med sina kompisar, tycker hon.

Annons

På avstånd hörs glädjerop. Det visar sig vara Axel Herdin och hans kompis Olle Ahlqvist som precis har lyckats fånga upp en kräfta. De båda vännerna är överens om vad som är det bästa med kräftfisket.

– Det bästa är att få napp, konstaterar Axel och Olle medan de stolt visar upp den nyfångade kräftan.