Kvinnan och den åttaåriga flickan hittades först efter 12,5 timmars sökande, trots att de fanns endast ett par hundra meter från den plats där en person hittade och tog hand om pojken i nioårsåldern.

Då de slutligen hittades var kvinnan så svårt nerkyld att hon avled av skadorna.

LÄS MER: Polischefen: Vi ska utvärdera vår insats

Trots att det var över tio minusgrader och första larmet angav att personerna saknade skor och var lättklädda så dröjde det många timmar innan en helikopter sattes in i sökandet.

— Jag har aldrig någonsin sett en så här dålig polisinsats, men det inträffade är en konsekvens av omorganisationen och den dåliga bemanningen, säger en poliskälla till tidningen.

Mitt i skiftbyte

När larmet kom in om försvinnandet så var det skiftbyte, enligt uppgifter till tidningen. På Höglandet fanns då två polispatruller i grundbemanningen och de hade 40 minuters resa till Sävsjö.

Annons

Tidningen har ännu inte lyckats få ut händelserapporten som enligt uppgift ska vara bristfällig och sakna viktig dokumentation. Tidningen har inte heller fått klart vem som har varit ytterst ansvarig för insatsen.

Kritik mot polisens sökinsats

Tiden gick

Men här är viktiga klockslag som en poliskälla avslöjar angående händelserna onsdag och torsdag i förra veckan:

14.22: Polisen kontaktas av en person som hittat en lättklädd pojke i nioårsåldern i snön strax intill länsväg 127 invid Netto. En stund senare ringer ytterligare en person och uppger att en mamma och en flicka har setts tillsammans med pojken. Alla ska ha varit lättklädda utan skor trots att det är över tio minusgrader.

16.20: Polisen får en bekräftelse på pojkens identitet via Ljunga parks flyktingförläggning.

18.25: Fyra timmar efter försvinnandet begär polisen helikopterhjälp.

19.14: Besked att en polishelikopter har 40 minuters restid till Sävsjö. Någon helikopter kom emellertid inte eftersom resan fick inställas på grund av mörker och dåligt väder.

21.15: Polisen överväger att kräva en massiv räddningsinsats, vilket i så fall skulle innebära ökat pådrag och möjlighet för andra aktörer att ställa upp i sökandet.

01.00: Missing People kommer igång med sökarbetet.

01.57: Först nu tas beslut om en förstärkt räddningsinsats.

02.50: Kvinnan och flickan hittas med hjälp av en drönare med värmesökningsfunktion som Missing People satt in i sökandet. En hundpatrull kan därefter lotsas till platsen som ligger i ett skogsparti intill järnvägsspåret söder om väg 127. Kvinnan och flickan är då bara 150-250 meter från platsen där pojken hittades av en privatperson 12,5 timmar tidigare.