Tidningen har tidigare belyst att det kan uppstå konsekvenser när polisen måste spara pengar. Redan för ett år sedan såg polisstyrkan att smärttröskeln var nådd för hur mycket man minskat inom polisen. Och just de besparingar som polisledningen infört har bevisligen slagit hårt mot personal i yttre tjänst.

En farhåga polisen såg för just ett år sedan var att det i förlängningen även skulle slå hårt mot allmänheten. Tidningen har haft kontakt med poliser på Höglandet som är mycket oroade över hur verksamheten ser ut i dag, och vittnar om att farhågan nu blivit verklighet.

Poliserna berättar bland annat att ledningscentralen försöker undvika att skicka patruller mot slutet av arbetspassen, allt för att inte riskera att patruller jobbar övertid.

Längre tid

Ett färskt exempel på detta är våldtäkten i Apoteksparken i Vetlanda. De som arbetade nattpass då, vilket var en hundpatrull, befann sig i Vetlanda när den drabbade kvinnan ringde in på midsommardagens morgon och berättade att hon blivit våldtagen.

– Nattpassets hundpatrull som fanns i Vetlanda hade kunnat vara på plats och påbörja en spårning av gärningsmannen cirka tio minuter efter att brottet hade begåtts. Istället för att slippa övertid valde man att invänta en dagpatrull, utan hund och därmed tog det istället betydligt längre tid innan vi kom på plats, cirka 50 minuter, berättar poliserna för tidningen.

Detta är bara ett exempel av flera där allmänheten inte fått den hjälp de har rätt till.

"Det är för jävligt"

Annons

Tidigare i veckan kallades polisen till torget i Vetlanda då det uppstått ett bråk. När polisen är på plats blir de vittnen till en cykelolycka där en man cyklar in i en kvinna. Poliserna har dock inte tid för den drabbade kvinnan.

– Mannen klarade sig medan jag flög rakt ner i backen. Polisen såg allt, det är för jävligt att de inte kunde avvara ens tio sekunder för att komma fram till mig och fråga hur det är fatt eller hjälpa mig upp.

Istället för att polisen hjälper henne kommer det fram en främmande kvinna som hjälper henne upp från backen.

– Jag söker ögonkontakt med poliserna där men det är inte förrän när den ena av dem är på väg till sin bil som den kommer fram och frågar hur det gått för mig, ber mig uppsöka sjukvård, innan han säger att han är från polisen i Värnamo och måste åka.

Kvinnan uppsökte sjukvård och hon har nu dagarna efter blåmärken över mage och ben, men mår trots omständigheterna efter olyckan bra.

"Väljer att blunda"

Poliserna som kommer i kontakt med tidningen vädjar om att det nu får vara nog.

– Verksamheten fungerar helt enkelt inte och då har sommaren bara börjat. Problemen har givetvis lyfts till de chefer som vi har för området men de väljer att blunda.

Poliserna vill genom tidningen att Höglandets invånare ska få kännedom om att de just nu inte kan ställa upp i den utsträckning som de själva vill och egentligen kan.