Tusentals glada studenter mottog antagningsbeskedet till högskolor och universitet nyligen och i samband med beskedet är det många som behöver söka bostad på sina nya studieorter.

Många bedragare tar då tillfället i akt och försöker lura sökarna på pengar med fula knep. Det nya tillvägagångssättet som polisen uppmärksammat är att bedragaren kontaktar personer, oftast via Facebook messenger och menar att de ska göra en kreditupplysning på personen.

I meddelandet frågar bedragarna om personuppgifter och namn på den bank som personen har och skickar en länk som personen i fråga ska klicka på och sedan öppna Bank id för att bekräfta.

Bedragaren säger att han kan stå för kostnaden för kreditupplysningen och att han ska swisha över den summan.

Polisens tips

Det behövs ingen e-legitimering för kreditupplysning, och det kostar inte dig som privatperson något om ett företag eller person vill göra en kreditupplysning på dig.

För att undvika att bli lurad delar Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter, med sig av några råd:

• E-legitimering behövs inte för kreditupplysning.

• Den som vill ta en kreditupplysning på en person eller ett företag har själv ett avtal med ett kreditupplysningsföretag som levererar upplysningar, exempelvis UC, Creditsafe, Bisnode och Syna.

• Den som vill ta en kreditupplysning betalar en avgift via faktura direkt till kreditupplysningsföretaget.

Annons

• Personen som kreditupp­lysningen gäller behöver varken legitimera sig elektroniskt eller betala någonting.

• Personen som kreditupp­lysningen gäller får en så kallad omfrågandekopia med information om vilka uppgifter som lämnats.