Polisen kallade till presskonferens klockan elva på onsdagen i polishuset i Jönköping med anledning av tragedin som utspelade sig i Sävsjö i februari. En kvinna dog då efter att hon tagit med sig sina två barn ut en iskall vinterdag, medan åttaåriga dotter ådrog sig svåra köldskador och fick amputera båda fötterna.

Det dröjde över 12 timmar innan kvinnan och hennes dotter hittades i skogen och polisens insats har präglats av häftig kritik, framförallt varför räddningstjänsten inte involverades i sökandet.

LÄS MER: Se reprisen från tv-sändningen från polisen presskonferens här

Jonas Lindell, chef för lokalpolisområdet Höglandet, sa på presskonferensen att polisen till en början inte fick in ärendet som ett försvinnande utan som ”kontroll av person”, efter att pojken hittats i snön i närheten av Netto och kvinnan och flickan setts lämna platsen. Han förklarade att polisen arbetat utifrån en beprövad metod för eftersök.

– Några av mina bäst insatta i metodiken var på plats redan från början. Självklart är det inte så att en metodik löser insatsen men det handlar om att utifrån förutsättningarna som finns beräkna var det är mest troligt att den här typen av person anträffas, säger han och förklarar att exempelvis demenssjuka har ett annat rörelsemönster än en suicidal person.

Annons

– Vi jobbar i sektorer och betar av dem strukturerat. Det gjorde vi här men tyvärr nådde vi inte fram innan det var för sent och det beklagar vi, säger Jonas Lindell.

– Men om hela scenariot skulle spelas upp igen kan jag inte säga att vi skulle göra annorlunda, vi skulle kanske göra på samma sätt i dag, säger Jonas Lindell.

Händelsen har utretts av Särskilda Åklagarkammaren, som dock lade ner åtalet om tjänstefel.

Relaterat: Polisen slår fast: Ingen är skyldig till tjänstefel vid Sävsjöinsatsen

Tidigare i veckan var även polisens interna utredning färdig. Även där slogs det fast att polisen inte begått något tjänstefel. Men polisen är trots det självkritisk och man är inte nöjd med resultatet av insatsen, sa både Jonas Lindell och Carina Lennquist, chef för operativa enheten polisregion Öst, under presskonferensen på onsdagen.

– Om vi initialt hade vetat då vad vi vet nu så hade vi hanterat händelsen i Sävsjö på ett annat sätt. Ingen är nöjd med utgången, säger Carina Lennquist.

SE MER: Detta har hänt – se allt om Sävsjötragedin på två minuter

Poliserna berättade att det hanteras nästan 2 000 ärenden med försvunna personer i Polisregion Öst årligen. Ofta går det bra, men inte alltid, sa de.

– Vi får in uppgifter efterhand och det är alltid enklare att med facit i hand säga vad vi skulle gjort. Att granska i efterhand är en sak och att vara där och då en annan, säger Carina Lennquist.

Relaterat: Se reprisen från polisens presskonferens om Sävsjötragedin
Relaterat: Sävsjötragedin: Polisens arbete ska granskas efter kritiken – uppgifter: Flera hundpatruller i tjänst men ingen kontaktades
Relaterat: Kritik mot polisen efter Sävsjötragedin: ”Polisen har en plikt att rädda liv”