”Vi hoppas att många kommer och vill berätta minnen man har från Karlstorp”. Detta säger Alf Tagesson och Ulla Käll, ordförande respektive vice ordförande i Karlstorp hembygdsförening som står för arrangemanget. De berättar att hembygdsföreningen varje år försöker anordna en vandring i någon by eller ort i närområdet. Man har exempelvis varit i Boanäs, Drags Udde vid sjön Flen samt Sigges Kista, en grotta i Kråkshults socken, för att nämna några exempel.

– Många tycker det är roligt med den här typen av vandringar. Nu har turen kommen till Karlstorp. Det fanns mycket liv och rörelse i byn förr och om detta vill vi berätta och höra berättas om, säger Tagesson och Käll.

Välfylld skola

Alf Tagesson och Ulla Käll har själva många minnen från Karlstorp. Tagesson visar ett foto som är taget på skolgården i Karlstorp 1955. På bilden syns mängder av barn, ett 80-tal för att vara närmare bestämt.

– Hur fick vi egentligen rum i detta hus? säger Ulla och skrattar.

”Hur fick vi egentligen plats?”. Den frågan ställer sig Alf Tagesson med tanke på hur välfylld skolan var med elever på 1950-talet. Skolverksamheten i byn har upphört sedan länge.
Foto: Roger Ivarsson

Alf Tagesson har hört talas om episoden 1917 från sin far när barnen fick uppmaningen att gå hem från skolan för att det brann i ålderdomshemmet.

– I början tänkte man väl att det inte var så farligt men från hemmet i Skögle kunde man senare se brandröken och hela huset ramlade senare ihop, berättar Alf Tagesson.

”Syndens näste”

I Karlstorp fanns många affärer då det begav sig. Beda Jonsson var föreståndare postkontoret som tidigare var en hattaffär. I fastigheten såldes också livsmedel.

Annons

– Det fanns faktiskt två livsmedelsaffärer i byn. Den andra sköttes av Erik Karlsson och hans hustru Emmy. Erik lät bygga bygdegården i Karlstorp, säger Ulla Käll och Alf Tagesson fyller i:

– Missionsförsamlingen var väldigt stark i bygden och man ansåg bygdegården vara något av ett ”syndens näste” vilket innebar att bygdegården fick flytta till Kvillsfors, säger Tagesson.

Han tror dock inte att någon vidare alkoholförtäring ägde rum i bygdegården.

– Nej, det tror jag inte, men man hade en biograf här, höll julfester och berättade historier och det var väl tillräckligt, säger Ulla och ler.

Skjutsade barnmorskan

I Karlstorp fanns också sjukstuga där distriktssköterskor, barnmorska och läkare arbetade.

– Läkaren kom hit ibland och ”besiktade” barnen, berättar Alf.

Cykelhandlare Hedström höll till i backen i Karlstorp, på den tiden det begav sig.
Foto: Karlstorp hembygdsförening

Cykelhandlare Hedström höll till i backen, han hjälpte också till med att skjutsa barnmorskan till behövande, det gjorde han i en gammal T-Ford. I backen fanns också telegrafstation och i byn fanns också smedja och mejeri som var en stor arbetsplats och som startade på 1930-talet. En annan stor verksamhet fanns i Tronslund.

– Här fanns snickerifabriken där man gjorde sjukvårdsartiklar som exempelvis kryckor och förbandslådor. Snickerifabriken upphörde 1946, samma år som jag föddes. Här arbetade bland annat min far samt andra duktiga finsnickare, som Elof Nilsson, som bland annat gjort dopfunten som finns i kyrkan, ett riktigt mästararbete, säger Ulla Käll.

Förevigas på film

Om allt detta, och mycket mer, kommer att berättas om på söndag.

– Många yngre känner inte till allt detta, så jag hoppas på att det dyker upp lite yngre förmågor. Visst kan man känna lite vemod på när man tänker på hur det var förr i Karlstorp. Vi i hembygdsföreningen försöker tänka på återväxten men det är inte lätt att rekrytera. Man tänker lite på ”hur det ska bli efter oss”. Vi ska göra en film på söndag om byvandringen, så detta blir förevigat, berättar Alf och Ulla.