Hantverk som stöpta ljus, kransar, hemstickat och ätbara godsaker är bara några av sakerna som kommer att finnas på lördagens auktion och lotteri i Allianskyrkan. Ett av de självklara inslagen är ostkakan, som sex frivilliga bagare valt att ägna hela tisdagen åt att baka. Nytt för i år är en glutenfri variant.

– Vi följer min svärmors recept, det var hon som lärde mig att göra ostkaka, säger Solweig Samefors.

– Det handlar om gemenskapen i att vara med, och när Solweig frågade om jag ville hjälpa till så sa jag att knäcka ägg och hacka mandel, det kan jag bidra med, säger Karin Klint som är med för första gången.

Med gemensamma krafter ska ostkakorna mätta magar på auktionen, och en stor ostkaka ska bli vinst i ett lotteri. Andra i församlingen som ska bidra med hembakat på auktionen är välkomna att hämta överbliven vassle vid tillverkningen av ostkakorna, som kan användas på nytt i bakning.

– Vi har många olika kreativa förmågor i den här församlingen som står för olika saker, förklarar Ingrid Artursson.

Hur smakar den perfekta ostkakan?

– Är den vattning har man inte fått bort tillräckligt mycket vassle. Den ska vara saftig, lagom söt och så ska det vara lite mandel att tugga på, säger Solweig Samefors.