Sävsjö är tredje kommun på landshövding Helena Jonssons besökslista och även om det är första gången hon är på plats som landshövding är det inte första gången hon kommer till Sävsjö.

— Även om jag har bott i Jönköpings län så har jag veckopendlat till Stockholm under flera år då jag varit förbundsordförande i LRF-konsult. Därför känns det bra att resa runt och uppdatera sig kring vad som händer och vilka frågor som är viktiga, säger hon.

Annons

Kommunledningen med kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (Kd), kommundirektör Jan Holmqvist och oppositionsrådet Mats Hermansson (M) tog emot Landshövdingen som erkände att det fanns en del att lära om Sävsjö.

— Utöver storleken på kommunen och befolkningen och vilka som leder kommunen tänker jag på biogas då jag hör Sävsjö. Men det är annars en kommun som ligger bra geografiskt i länet som fungerar bra som mötesplats. Redan nu sker väl många bra möten här, säger hon och skrattar.

På dagordningen stod integrationsfrågor, infrastrukturen som järnvägen och på näringslivshåll som biogasanläggningen och Stockarydsterminalen samt bland annat bostadsbyggande meddelade Stefan Gustafsson som tycker att Sävsjö kommun alltid haft ett bra samarbete med länsstyrelsen och de tidigare landshövdingarna.

— Jag tror att i allmänhet står sig Jönköpings län väldigt bra i jämförelse just för det fina samarbete som finns här. Det är något vi hoppas fortsätter för det behövs samarbeten om man ska bli framgångsrik och de här frågorna pratar man inte bara om i Sävsjö, kommenterar Helena Jonsson och lägger till att hållbarhetsfrågor är något som hon kommer att prioritera.

— Vi brukar vara duktiga på att prata hållbarhet när det gäller miljö och ekonomi, och där gör vi det väldigt bra, men social hållbarhet glöms oftast bort och det har vi blivit påminda om på slutet så där hoppas jag att vi snart kan se effekter av det arbete som görs.