Stämningen var högtidlig men stundvis dämpad när Njudungsgymnasiets traditionella studentbal inleddes på lördagseftermiddagen. Över 100 par deltar i årets festligheter.

Framför hockeyhallen hade röda mattan rullats ut, med lövad båge i ena änden och välkomsthälsningar från festkommittén i den andra. Gästerna försågs med bubbel och gav sig in i minglet. Många passade på att värma sig lite inne, där långbord dukats med vita dukar och kandelabrar.

— De har gjort det jättefint! berömmer Ardiana Rustemi.

Hon har förberett sig för balen länge och köpte sin svarta spetsklänning med beige botten redan för ett år sen.

— Balen är ju något man längtat efter sen ettan, säger hon.

Njudungsgymnasiets studentbal har traditionellt hållits i Östanå, men flyttades i år in till stan. I eventgruppen och elevkårsstyrelsen har man jobbat hårt för att det ska kännas lika högtidligt och festligt som vanligt för baldeltagarna.

Annons

— Vi har känt att det gäller att bekräfta allas förväntningar sen tidigare år. Det är inte samma miljö här som i Östanå, men vi har försökt göra det bästa av det. Vi har framförallt satsat mycket på inredningen, säger Julia Karlsson och Hilda Ferm som båda är med i elevkårsstyrelsen.

Kvällens meny

Förrätt: Skagentoast.

Huvudrätt: Kycklingfilé fylld med mozzarella och so..

Kvällens meny

Förrätt: Skagentoast.

Huvudrätt: Kycklingfilé fylld med mozzarella och soltorkade tomater, serveras med primörer, rostad vitlökssås och duchesstoppar.

Efterrätt: Kladdkaka med vaniljgrädde och hallon.

Många, framför allt tjejerna, hade förberett sig i timmar inför kvällens fest. Julia Gunnarsson var igång redan klockan åtta på morgonen och fick hår och naglar fixade på salong.

— Det känns jätteroligt. Det var lite nervöst innan man gick på röda mattan, men det har släppt nu, säger hon.

Jacob Topcov, som ingår i festkommittén, hade haft en något lugnare förmiddag.

— Jag förberedde mig kanske en och en halv timma innan, egentligen var det bara att hoppa in i duschen och kamma ut håret, säger han.

Med anledning av fredagens tragiska dödsolycka, då en 19-åring som fanns i en av årets avgångsklasser omkom, fanns det fler vuxna än vanligt på plats under balfestligheterna. Bland annat hade kurator kopplats in.