I höstas gick Höglandets räddningstjänstförbund (HRF), Arbetsförmedlingen, Nässjö lärcenter och Vetlanda och Nässjö kommun ihop i ett integrationsprojekt som utbildade nyanlända inom räddningstjänsten. När projektet nyligen tog slut anställdes Feras Khoudair och Abdumalek Khadem Aljamaa hos HRF.

— Vi arbetar mycket förebyggande med brandinformation och dessa två är arabisktalande och då har vi varit ute informerat i moskén i Nässjö, i moskén vid Kantarellen och vi har knackat dörr. Där vi inte nådde fram innan når de här männen fram med ett viktigt budskap. Vi utökar med en ny kompetens som vi inte haft förut, säger Richard Lindqvist, tillförordnad funktionschef på HRF.

De når ut

Khoudair och Khadem Aljamaa som nu är med och jobbar med det förebyggande arbetet ser också vikten i att förmedla brandinformationen i de områden som HRF känner att de inte kunnat nå fram till.

Annons

— Exempelvis är det stor skillnad mellan byggnaderna här och i många av våra hemländer. De flesta byggnader är i trä och brinner fortare och många vet inte vad de ska göra, berättar Khadem Aljamaa.

— De flesta har inte haft brandvarnare tidigare, vilket nästan alla har i Sverige. Så man måste förklarar att man borde ha brandvarnare, brandsläckare och brandfilt, säger Khoudair.

Viktigt för samhället

Projektet har kostat 1,3 miljoner och Lindqvist och Arbetsförmedlingens verksamhetssamordnare, Rickard Fransson, menar att det varit ett extremt viktigt projekt och vill lägga tyngd på vilken stor samhällsnytta det har lett till.

— Det har bidragit till en stor samhällsnytta för de nyanlända, arbetsgivare och samhället. Och det har varit en tät samverkan mellan oss på lärcenter, kommunerna och räddningstjänsten så vi är ute och missionerar för andra om detta.

I helgen fortsätter de sitt viktiga arbete då de ger brandinformation på arabiska under lördagens familjedag i Brogårdsområdet.

LÄS MER: Nytt projekt för att integrera nyanlända