Ett 30-tal elever med lärare och några särskilt inbjudna gäster samlades på den nya Skjutbanan i Skrapstad för att invigningen. Anna-Karin Yngvesson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden klippte det symboliska bandet och höll ett invigningstal där hon pratade om att utomhusbanorna var ett av kraven för att få riksidrottsgymnasium 2011. Nu, sju år senare är de alltså på plats.

Relaterat: Storslagna planer för Skyttecenter

– Det känns fantastiskt att få de här banorna på plats. Det är inte bara att vi får utomhusbanor utan också att de är riktigt fina, säger Paul Larm, skyttelärare på Aleholm.

Förutom Anna-Karin Yngvesson hade andra representanter från barn- och utbildningsnämnden tagit sig till Skrapstad, barn- och utbildningsförvaltningens chef Stefan Claesson, gymnasiechef Johnas Stranne och sportchefen för skytteklubben, Jonas Edman.

Relaterat: Flera bränder på Sävsjö skolor oroar

Förvaltningschefen och nämndens ordförande fick skjuta de första skotten på den nyinvigda banan i en duell som förklarades oavgjord. För de elever som ska nyttja banorna innebär det stora möjligheter att de nu står klara.

Den nya utomhusbanan i Skrapstad är nu färdig och invigd.
Foto: Caj Källmalm

– Nu kan vi träna inför de stora tävlingarna som går utomhus. Inomhus går det bra att öva teknik men ute kommer alla de naturliga aspekterna som värme eller kyla, regn och vind samt ljus som inte går att träna inomhus. Det gör att eleverna blir bättre på de förhållandena, säger Paul Larm.

Den ursprungliga planen på 30 banor fick bantas till tio men det ska fortfarande gå att tävla på banorna.

Annons

Relaterat: Sävsjö är för ett gemensamt vård- och omsorgscollege

– Men det blir mindre tävlingar och inte SM, exempelvis. Innan det blir allt för kallt kommer vi att öva för att vänja oss med banorna nu eftersom 50 meterssäsongen är slut. Sedan är målet att komma ut börja så tidigt som möjligt i vår igen. Målet är att ha värme på ett par banor så man kan tjuvstarta lite.

Hur ska ni göra det?

– Man kan sätta upp ett sorts tält med värmefläkt i bara, det behöve rinte var aså komplicerat, säger Paul Larm.