Savman vill se full fibertäckning i kommunens tätorter till år 2021. Därför går man nu ut med en kampanj till alla berörda, med ett rejält rabatterat pris för alla som beställer fiber innan den sista februari 2018.

Upphandlingen för grävare och fiberblås finns redan klart, och om allt går som det ska hoppas man kunna starta byggnationen till sommaren.

— Efter årsskiftet kommer vi att sitta ned med ansvariga för VA-, el och fjärrvärmenätet för att se var vi kan samarbeta för att slippa gräva upp gatorna mer än en gång. Sen skulle jag gissa att vi kan ge de första startbesked i slutet av mars, säger Savmans vd Bo Dahl.

Annons

Han har varit med i bredbandsutvecklingen sedan starten i slutet på 1990-talet.

— Jag har ett par år kvar till pensionen, och det skulle vara roligt att se det här projektet gå i hamn innan dess, säger han.

Cirka 1 500 hushåll

I nuläget är det drygt 850 hushåll i Sävsjö, 150 i Rörvik och omkring 250 i Stockaryd respektive Vrigstad som inte är anslutna till fibernätet.

— När det kommer till landsbygden så har vi pågående projekt även där, och vi strävar efter att kunna knyta ihop hela kommunens fibernät senast 2020. Dock kommer vi inte kunna nå ut till alla enskilda hushåll inom den tiden, förklarar Bo Dahl.

Senast år 2020 ska dock samtliga hushåll i kommunen ha fått förfrågan om man vill ansluta sig till fibernätet, oavsett om man bor i tätorterna eller på landsbygden.

— Vi ser att fibernätet är vägen för den digitalisering som pågår i samhället i dag. Det poppar ständigt upp fler e-tjänster, och vi blir allt mer beroende av ett fungerande bredband. Därför tycker vi i Savman och Sävsjö kommun att det är viktigt att också vi hänger med i utvecklingen, säger Bo Dahl.