När kommunen först införde p-skivor till centrala Vetlanda, under hösten 2016, gick skivorna att få tag på gratis i både affärer och bibliotek. Det var en kampanj från kommunens sida för att ge Vetlandaborna en möjlighet att smidigt få tag i en skiva, och få igång engagemanget i staden. En kampanj som de redan från början bestämde endast skulle pågå i något år.

- Att dela ut till skivorna till affärer kräver lite administration. De kostar också en liten slant att ta fram dem. Vi startade igång med en "drive" då de var gratis, eftersom många då kanske inte hade en p-skiva, säger projekteringschef Björn Wiberg.

Kostar 20 kronor

Nu går det endast få tag i p-skivorna genom att köpa dem på Infocenter i Vetlanda för 20 kronor. Det är något som Vetlandabon Margareta Delholt reagerat på.

- Jag reagerade starkt på att jag var tvungen att gå till Infocenter för att få tag i en p-skiva. När de sen bad mig betala 20 kronor blev jag häpen. Jag tycker det är dåligt mot turismen. Ska de inte ta död på centrum ska de ha gratis p-skivor så att folk kan parkera där, säger Margareta.

Projekteringschef Björn Wiberg poängterar att alla sorters p-skivor går att använda, och behöver nödvändigtvis inte vara köpta i Vetlanda. Han säger även att ifall det krävs, så kan de utöka med försäljning av p-skivorna på fler ställen.

Handskriven lapp

Enligt kommunens hemsida finns det även möjlighet att lägga en handskriven lapp med ankomsttiden på instrumentbrädan. Det anser Margaretha att kommunen borde vara tydligare med.

Annons

- Det är en okej lösning för de som bor här. Men om du kommer som turist går du inte in på Vetlandas hemsida för att ta reda på om det går att lägga en lapp i rutan, säger hon.