Mer än 90 Ramkvillabor dök upp under mötet i tisdags som började med en inspirationsföreläsning av Jerry Engström. Efteråt satte sig invånarna i olika grupper för att bolla idéer inom områdena boende, mat, turism, arbete, kommunalt och konferens.

— Det gick fantastiskt bra och det var bra gensvar efteråt där många skrev upp sig för att fortsätta att engagera sig i arbetsgrupperna. Jag är helt euforisk, säger Jan Evanson som vad med och höll i kvällen.

Han berättar att man innan mötet hade stora förhoppningar men att man ändå blev positivt överraskade.

Annons

— Vi samlade bara ihop idéer och det var förbjudet att vara kritisk. Som Jerry sa så får vi inte blåsa ut lågan. Det var mycket bra idéer, en var en fårfestival som jag tror vi kan genomföra för vi har mycket fårbönder här runtomkring.

Fanns många idéer

Fårfestivalen var en av många idéer, däribland fanns att ha kockutbildning på värdshuset, att man genom bygdens mjölkproduktion ska skapa en Ramkvillaglass, ha ett kontorshotell där småföretagen kan samlas, förbättringar för kollektivtrafik och marknadsföra vandringsleden och göra den cykelvänlig.

— Det fanns ett förslag att ha fiskodling inne på sågen där man inte förorenar sjövattnet. Från turismens sida fanns det också en idé för sågen att ha gokart, paintball och klättervägg därinne.

En idékälla

I nästa vecka påbörjar de sedan arbetet med att strukturera upp idéerna och utse ett par idéer som man kan börja jobba med.

— Vi får se sedan vad vi kan söka bidrag för och om vi behöver hjälp från Länsstyrelsen eller kommunen, se vilka som är engagerade härifrån och göra upp en arbetsplan framöver. Sedan vill vi att detta ska bli en kontinuerlig del av vår vardag, att bygden utvecklas hela tiden. Drömmen är ju att projekten ska rulla på och avlöser varandra så att det bidrar till att Ramkvilla vidareutvecklas.

LÄS MER: Stor uppslutning för utvecklingsdag

LÄS MER: Den negativa trenden ska brytas i Ramkvilla