För sjätte året arrangerar Emådalens vikingar sin vikingamarknad i Kvarndammen. Premiäråret 2012 kom 4 500 människor för att bevittna skådespelet. Denna rekordpublik har stått sig. Frank Wetter i Emådalens vikingar har goda förhoppningar om att det rekordet kan slås i år.

— Vi kommer få strålande väder. Vi har också en del nyheter på programmet. Höjdpunkten i år blir vikingabegravningen. Något sådant har jag aldrig sett tidigare på en vikingamarknad, säger Wetter.

Nytt tema

Vikingabegravningen kommer äga rum strax efter lunchtid på lördagen. Scenen kommer att börja med att främmande vikingar anfaller Småland. I slaget dör jarlen och det är denna jarl som ska begravas på en båt i vattnet i Kvarndammen. Skeppet kommer att brännas.

— Det kommer bli eldfängt och dramatiskt, utlovar Maria Åhrén.

För två år sedan arrangerades ett bröllop på vikingamarknaden. Detta var mycket uppskattat och så kommer även vikingabegravningen att bli.

— Vi försöker varje år hitta ett tema, förklarar Åhrén.

Träffa likasinnade

Annons

Under torsdagen arbetade medlemmarna i Emådalens vikingar med att bygga upp skådeplatsen för helgens vikingamarknad. Redan tidigt fanns ”vikingar” på plats för att ställa upp sina tält. En av dem var Tina Karlsson från Gullaskruv.

— Jag har varit här som besökare men jag har inte bott på vikingamarknaden tidigare. Jag kommer sitta här och hantverka och ser fram emot att träffa likasinnade. Mina söner brukar säga att jag är lite nördig. De skickade mig till medeltidsdagarna och jag ska åka till järnåldersdagarna på Eketorp, Öland senare i sommar. Min favoritepok är dock vikingatiden, säger hon med ett leende.

Några andra glada grabbar som tidigt satte ned sina bopålar i Kvarndammen var Sebastian Mauritsson, Karl Veraeus och Niclas Klasson från Staffanstorp.

— Det här kommer bli himla trevligt. Vi tycker om den historiska biten plus att detta är ett bra sätt att roa sig, var de överens om.

Förträffligt hantverk

Själva grundpelaren i vikingamarknaden är det förträffliga hantverket. Det handlar om detaljerat arbete gjort efter historiska fynd.

— Det är bland annat kul att visa skoleleverna vad vi jobbar med. De kommer hit under fredagen. En annan kul grej är maten. I år serveras kolbullar till gästerna. På lördagskvällen bjuder Emådalens vikingar in alla medverkade vikingar in till ett gille. Då bjuds det på rökt fläsksida, haggis och helstekt gris. Allt tillrett i en rök, berättar Maria Åhrén.

Vikingamarknaden i Kvarndammen har blivit en tradition på försommaren.

— Det här är en oerhört vacker plats och vikingamarknaden i Kvarndammen är numera känd i Tyskland, Norge och Danmark. Vi har satt Vetlanda på kartan för vikingamarknaden, säger Maria Åhrén stolt.