Programmet med Smålands kulturfestival är till stora delar klart och broschyrer har delats ut så att turister i Småland har en chans att se att det finns en anledning att återvända när höstmörkret lagt sig.

För det är höstlovsveckan, vecka 44, som Smålands kulturfestival drar igång. På onsdagen närmare bestämt. Och kommunerna i Kronoberg och Jönköpings län slåss om att få vara med på ett hörn.

— Vetlanda kom med andra året, berättar Ann-Mari Forsberg på kultur- och fritidsförvaltningen i Vetlanda.

Det kommer att hända en hel del i Vetlanda kommun dessa dagar. Bland annat återvänder Romeo och Julia-kören. De ger föreställningen ”Hemlängtan”, som anknyter till emigrationen, på fyra ställen. I Vetlanda kommun ges den i Håkan och Elisabeths Thuressons loge i Tångerda.

— Håkan Thuresson har ju tidigare upplåtit T-emballage och nu tyckte han att det skulle bli en föreställning i deras nyrenoverade loge. Det gäller att klä på sig varmt. Det kommer att vara eldar som brinner och Hvetlanda skvadron bjuder på varm ärtsoppa, berättar Susanne Rydén som är upphovskvinnan till arrangemanget.

Romeo och Julia-kören består av Dramaten-skådespelare som tar tidstypiska kostymer med sig till föreställningen. ”Hemlängtan” kommer också att ges i Kulturhuset i Sävsjö, Skillingehus i Skillingaryd och Ordenshuset Thor i Asa.

Annons

Vaggeryds kommun fick inte vara med förra året men ville och fick vara med i år. Istället har arrangören släppt kommunerna i Kalmar län.

Tomas von Brömssen kommer också till Vetlanda, eller Stenberga närmare bestämt. I kyrkan kommer han på fredagskvällen att bjuda på ”Brömssens blandning”. Därefter blir det ett exklusivt program tillsammans med P-O Högstedt i Cecilia Malmqvists Salshult.

— Den kommer att ges i salen på Salshult och börjar klockan 22 på kvällen. Det blir en unik föreställning, säger Rydén.

Tomas von Brömssen besöker enbart Stenberga under kulturfestivalens fem dagar.

Första september börjar biljetterna säljas till hela arrangemanget, tillägger Rydén.

Wallby säteri finns med också i år och den här gången bjuds det på jazz i form av Rolling Phones.

— Det är en saxofonkvartett som 30-årsjubilerar i år. De kommer från Sverige men har turnerat runt hela världen.

Till Ramoa i Ramkvilla kommer cirkusgruppen Ici Performance, makarna Melinda och Mattias Kant från Bäckseda.

Jan Guillou är ett annat känt namn under festivalen men han framträder bara på Huseby bruk tillsammans med författarna Lena Ebervall och Per E Samuelsson som skrivit om fröken på Huseby i ”Florence Stephens förlorade värld”.