Lasse Stefanz klassas som Nordens största dansband. Lördagen den 30 juni kommer bandet till Ekbackens festplats i Skirö för nionde gången.

– Då är det premiär för den den första festen på Ekbacken för i år, säger Niclas Olausson, ideell kraft i förningen Skirö AIK som sedan 1959 anordnat danser på Ekbacken i Skirö.

Att föreningen åter igen bokat Lasse Stefanz är inte så konstigt, enligt honom.

– De drar publik. De har en trogen skara publik som alltid kommer och är ett säkert kort. Det är alltid en chansning om folk kommer eller inte kommer när det gäller gamla festplatser, eftersom de är rätt så väderberoende. Ekbacken är fantastiskt fint vid vackert väder och är det fint väder kommer mycket folk, säger Niclas som berättar att bandet också är bland de dyraste att boka.

Albumaktuella

Lasse Stefanz, med sångaren Olle Jönsson i spetsen, kommer till Skirö dagen efter att man släppt sitt nya album Forever. Ekbacken i Skirö är en numera en tämligen unik anläggning. Det är en av ytterst få klassiska festplatser som finns kvar i Småland och på den vackert ekbevuxna kullen mellan Skirösjön och Övrasjön. Publikrekordet har just Lasse Stefanz. Det sattes 2008 och lyder på 1850 personer. 30 juni finns också Åsedabandet Livingroom på plats för att underhålla i puben.

Ytterligare dans

Det blir två danser på Ekbacken i sommar. Den andra Skiröfesten blir lördagen den 4 augusti men där vill föreningen ännu inte gå ut med namn på band, då det inte är riktigt klart.

Annons

Det finns allt färre dansbanor kvar i Sverige. Går det bra för er att arrangera danserna?

– Absolut. Vi kan inte hålla på att arrangera fester där vi förlorar pengar. Vi gör det här för att dra in pengar till föreningen. Visst går det upp och ner, vissa fester går plus minus noll medan vissa ger vinst. Samtidigt ser föreningen ett visst ansvar att driva festplatsen vidare. Vi arrenderar marken och har byggt alla byggnader, så vi har ett ansvar att hålla ordning på det.

Skirö AIK är också med och arrangerar Allsång i Forngården då Samir och Viktor kommer. Under Vetlandafesten höll man i pubverksamhet. Senare i sommar blir det traktorrace i Nye.

– Vi är ett gäng som jobbar hårt tillsammans. Vi har förmånen att ha många medlemmar som hjälps åt.