1) Wales skrällde sig hela vägen till semifinal i EM för två år sedan, Grekland vann EM 2004 och Spanien floppade i Brasilien-VM 2014. Vilket landslag blir det här mästerskapets stora skräll respektive flopp?

2) Om du fick plocka valfri VM-spelare till den svenska startelvan. Vem väljer du och varför?

3) Alla sjöng om Nordirländaren Will Grigg i EM 2016. Vi minns Zidanes skalle, Rivaldos filmning och Ronaldos kollaps inför VM-finalen 98. Mästerskap betyder att det är upplagt för snackisar. Vilken blir VM:s?

4) Hur går det för Sverige i VM? Fågel eller fisk? Börja med att tippa de svenska gruppspelsmatcherna!

5) Okej, vi måste ju ta med den här frågan. Vilket land lyfter VM-pokalen i Moskva?

Magnus Sundvall, sportreporter:

1) I år är året då ett afrikanskt lag tar sig till en VM-semi för första gången. Jag tror att det här blir Egyptens mästerskap. Dock tar det slut i semifinalen. Floppen? Argentina. Var i final senast, men har innan dess inte nått semifinal sedan 1990. Har dessutom gjort ett risigt kval. Kommer ryka i åttondelen i år.

Annons

2) Nicklas Bendtner blev ju tyvärr skadad, vilket gör det svårare. Fabien Barthez har slutat och Brian Laudrup är alldeles för gammal.

Hmm...

Men jag får väl vara tråkigt och säga Antoine Griezmann då. Sverige behöver en riktig jäkla målspruta och jag är övertygad om att Griezmann kommer att vinna VM:s skytteliga.

3) Jag hoppas och tror att en snackis kommer vara Rysslands unkna syn på mänskliga rättigheter. Jag tror också att fotbollshuliganism kommer att få många rubriker. Ryssland har ett gäng som gillar att slåss i fotbollens namn. Men jag hoppas att den största snackisen är att vi får se en ny Oleg Salenko.

4) Sverige–Sydkorea 0-0, Tyskland–Sverige 3–0, Mexiko–Sverige 1–0.

Är man pessimist så slipper man bli besviken. Sverige har säkert en jättebra stämning i truppen och roligt tillsammans, men några vidare fotbollsspelare har vi tyvärr inte. Det blir noll mål framåt och respass ur gruppen.

5) Givetvis Tyskland. Det spelar ingen roll vilka spelare som slutar, petas eller tackar nej till landslaget. Det står alltid ett gäng riktigt duktiga fotbollsspelare på kö för att bli nya landslagsstjärnor och världsmästare. Die mannschaft är alltid en maskin.

Magnus Sundvall tror på Manuel Neuers Tyskland.
Foto: Martin Meissner

Carl Ljungquist, sportreporter:

1) En skräll från Afrika kanske? Jag säger att Senegal blir det stora överraskningsgänget. Flopp och flopp, men jag tror inte att Tyskland går hela vägen den här gången. Gruppen, där Sverige ingår, går de dock vidare ifrån ganska enkelt.

2) Egyptens Mohamed Salah. Har varit enormt formstark de senaste månaderna och Sverige skulle kunna behöva hans fart, finess och lekfullhet. Dessutom en avslutare av rang.

3) Rysslands syn på mänskliga rättigheter har varit föremål för diskussion många gånger. Jag tror att en snackis kan bli att festglada supportrar dyker upp med regnbågsfärgade tröjor och en del kanske gör som Emma Green och fixar regnbågsnaglar. Möjligtvis tar också några spelare ställning för allas lika värde.

4) Sverige–Sydkorea 1-0, Tyskland–Sverige 2–1, Mexiko–Sverige 1–1.

Marcus Berg dyker upp i straffområdet och knoppar in Sveriges första VM-mål mot Sydkorea. Slutar tvåa i gruppen på fyra poäng. Party Jannes gubbar går till åttondelsfinal, möter där Brasilien och är ett Ola Toivonen-hårstrå ifrån en kvartsfinalplats.

5) Argentina. Silver i Brasilien 2014 och nu är det dags för guld. Skyhög offensiv klass med namn som Dybala, Agüero och Higuaín. Och så finns det visst en Lionel Messi i truppen också... Aningen tunt bakåt och ingen erkänd världsmålvakt. Men det räcker ändå.

Patrik Sjöblom, sportreporter:

1) Jag tror inte att det kommer att bli några jätteskrällar, inga stornationer som får åka hem redan efter gruppspelet. Belgien var en av EM-favoriterna för två år sedan (åkte ut mot Wales i kvarten), så jag vet egentligen inte om det skulle vara en skräll om laget går långt i VM. Jag tror i vilket fall som helst att det kan bära en bra bit för belgarna, kanske ända till final. Brasilien blir i så fall floppen, för det får man väl kalla det när mesta mästarna försvinner redan i kvartsfinal – mot just Belgien.

2) Lionel Messi, Argentina. Sverige behöver offensiv spets och tankarna går direkt till Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, två spelare med individuell skicklighet så det räcker. Jag håller Ronaldo som något vassare just nu men väljer Messi eftersom han känns lite jämnare, lite mindre lynnig och lite mer anpassningsbar till ett svenskt landslag.

3) VAR. Videogranskningen (Video Assistant Referee), som för första gången ska användas i ett VM, är nog bra på många sätt. Färre feldömda situationer blir förhoppningsvis resultatet. Men eftersom domarna till exempel får ta hjälp av VAR vid straffsituationer, om något regelvidrigt misstänks ha föregått ett mål och vid situationer då det eventuellt kan vara aktuellt att direkt utdela ett rött kort, kan det bli stökigt. Många och långa avbrott i spelet att vänta om domarna ”missbrukar” VAR-möjligheten och ännu värre snack blir det förstås om domaren litar på sitt eget första omdöme – och sedan visar sig ha fel.

4) Sverige–Sydkorea 0-0, Tyskland–Sverige 3–0, Mexiko–Sverige 1–1.

Sverige har tack vare lagandan ofta lyckats kryssa sig förbi kvalspelens minor på ett lysande sätt men sedan inte riktigt räckt till i de internationella mästerskapens slutspel. Så blir det den här gången också. En trevande start och en poäng mot Sydkorea följs av en klar och väntad förlust mot Tyskland. Marcus Berg stångar in mästerskapets enda svenska mål mot Mexiko men det räcker inte till avancemang från gruppen.

5) Tyskland. Det vimlar förvisso inte av superstjärnor i laget men hög klass på varje position blir till ett väloljat tyskt maskineri som går hela vägen till guld.

Hanna Källqvist hade inte tackat nej till Leo Messi i det svenska laget.
Foto: Pavel Golovkin

Hanna Källqvist, sportchef:

1) Det ligger ju lite i skrällarnas natur att de är svåra att förutse, men det vore ju kul om Danmark lyckades tråckla sig vidare en bit. Belgien har ställt förväntningarna skyhögt efter kvalet, men om de interna bråken påverkar spelet är det kanske floppvarning där?

2) Buffon får man inte säga va? I så fall en riktig målgörare, som dessutom har potential att passa in i det svenska lagbygget. Då måste det ju bli Lionel Messi.

3) VM:s vara eller icke vara i ett land som Ryssland, med en tveksam inställning till mänskliga rättigheter. Den diskussionen lär blossa upp i samma stund som Putin säger hej och välkommen.

4) Sverige-Sydkorea 1-1, Tyskland-Sverige 2-0, Mexiko-Sverige 0-1.

På klassiskt manér försätts hela Sverige i kollektiv ångest inför den sista gruppspelsmatchen, men vi tar oss knappt vidare. I åttondelen blir det tvärstopp mot Brasilien.

5) Brasilien har grämt sig i fyra år efter Tysklands 7-1-kross i förra semifinalen. I år kan lagen mycket väl mötas i en final – och då tror jag ett supertaggat Brasilien tar det.

Henrik Hultqvist, agendaredaktör:

1) Jag plockar upp Polen som det land som kommer förändra en förutsägbar fotbollsvärld. När det kommer till att förändra så förstår jag vitsen med att undvika domarmisstag som i Panamakvalet genom att ha målkamera. Men att införa videogranskning på övriga planen kommer inte hjälpa. Så länge det inte finns 100 vinklar att se på så kommer det fortfarande finnas oklarheter med handsregeln och så vidare. Videogranskningar kommer störa publiken och sätta ännu mer press på en redan utsatt yrkeskår. VAR blir den stora floppen i VM.

2) Vi lyfter upp försvarslinjen en sisådär 20 meter. Vi gör det med någon som trivs bättre ju närmare mittlinjen han kommer. Vi gör det med någon som vågat omdefiniera sin yrkesroll. Samtidigt adderar vi ledaregenskaper, en spelare som kan äta upp en hel halvplan själv och en som kan spotta ut dödliga bollar till Berg och company. Matchovan eller inte. Halvskadad eller inte. Han är ett målvaktsmonster, världens bäste Sweeper-keeper och ingen lyfter en backlinje som han. Med nummer ett...Manuel....Neuerrrrrrrr!

3) Är det tillåtet att peka på något i periferin? Okej, Joggi Löw har ju lovat att ta sig i kragen istället för på andra ställen, så då tippar jag på att Putins propagandaparty och den diplomatiska depressionen mellan Ryssland och länderna i väst. Oavsett om höga politiska ledare kommer till festen eller inte. Det lär bli debatter, politiska utspel och sammandrabbningar av olika slag. Mer eller mindre synliga. Fotboll och politik har alltid gått sida vid sida. Och det har varit komplicerat många gånger. Men aldrig på det här sättet.

4) Sverige-Sydkorea 1-0, Tyskland-Sverige 2-0, Mexico-Sverige 1-1. Det räcker nästan, men inte hela vägen till åttondelen.

5) De har det bästa laget på pappret och på planen. Om de orkar parera vårens utdragna spel i diverse europeiska finaler så vinner Spanien.

Östersunds Saman Ghoddos, till höger, valde Iran. En förlust för Sverige, menar Andreas Strandberg.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Andreas Strandberg, sportredaktör:

1) Skrällen: Att Belgien är ett bra landslag vet alla. Men att nationen, som till ytan är några slottsträdgårdar större än Småland, tar sin första VM-medalj någonsin får ändå anses som en liten skräll.

Floppen: Peru vinner efter straffar i åttondelsfinalen mot Argentina och skickar hem Messi, Agüero och de andra världsstjärnorna med svansen mellan benen.

2) Saman Ghoddos. Den tekniske och irrationelle anfallaren var fram tills nyligen en högst realistisk önskan. Ghoddos är en spelartyp som Sverige saknar men tyvärr valde han att representera Iran.

3) Att Frankrikes Kylian Mbappé visar hela världen att han är närmast att ta över fotbollstronen efter Messi och Ronaldo.

4) Sverige–Sydkorea 1-1, Tyskland–Sverige 0–0, Mexiko–Sverige 0–1.

Blir inte alls som tänkt mot Sydkorea. Gubbarna biter ihop och står för en mirakelinsats i värmeböljan i Sotji mot Tyskland. Det väcker hoppet och Sebastian Larsson drar till på halvvolley i 82:a mot Mexiko och säkrar en plats i åttondelen mot Brasilien. Där blir det svettigt, gnälligt och svensk jävlar anamma. Men det hjälper inte att Neymar knappt vinner en enda löpduell mot Mikael Lustig. Det hjälper inte heller att ”Granens” stenhårda försvar vägrar släppa in sambalirarna i straffområdet. Sverige förlorar efter att Coutinho vinklat in bollen i bortre krysset från 20 meter.

5) Tyskland vinner, Frankrike tvåa och Belgien tar bronset.

FOTNOT: Hur tippar du? Kommentera gärna nedan.