Det kan låta som en märklig ekvation, när kommuninvånarna numera har tillgång till bad och gym i Vetlanda och Myresjö elva av årets 19 röda dagar. Men det beror på att kommunen nu själva får del av alla intäkter, pengar som tidigare hamnade som vinst hos privatägda Medley.

Det var 2015 som kultur- och fritidsnämnden beslutade att bad- och gymverksamheten skulle övergå i kommunal regi.

— Vi hade statistik på besökare men inte tillgång till Medleys uppgifter, utan fick kalkylera med att vi kunde göra en besparing på en miljoner kronor per år, säger kultur- och fritidschef Stewe Jonsson.

Förra sommaren genomfördes förändringen och det innebar att verksamheten blev kommunal under ett halvår. Nu blev det inte riktigt så mycket i vinst som förvaltningen räknat med. I samband med omställningen tillkom engångskostnader och en del kostnadsökningar för personal, totalt 364 000 kronor. Kostnadssänkningen blev dock ändå 648 000 kronor det första halvåret i kommunal regi, jämfört med 2015.

Annons

När det var dags att tilldela en budget åt kultur- och fritidsnämnden för det här året, 2017, fick förvaltningen 1,6 miljoner kronor mindre i budget, för det är så mycket förvaltningen räknat med att spara genom att ha verksamheten i kommunal regi. Hur ser det då ut så här långt?

— Vår prognos visar på en besparing på 1,53 miljoner kronor, svarar Stewe Jonsson.

Förvaltningen når då inte riktigt ända fram och skulle man inte klara 1,6 så gäller det att ta pengar från annan verksamhet. Det är dock svårt att göra beräkningar. Allt hänger på hur många som vill besöka simhall och gym. Kommunen får inte marknadsföra sin verksamhet på samma sätt som privata eftersom det finns riks för snedvriden konkurrens.

— Samtidigt har det tillkommit tre nya gym sedan nämnden tog beslutet 2015, säger Stewe Jonsson.

Vad gäller baden så är det svårt att utveckla den med tanke på att simskola och annan verksamhet redan är inbokad på så mycket tider. Relaxen är något som skulle kunna växa. Simhallen i Vetlanda har både vedeldad bastu och vedeldad badtunna utomhus, utöver bubbelpool och bastur i olika modeller inomhus.

Tittar man närmare på statistiken så har besöksantalet i Vetlanda badhus minskat från 26 714 till 22 686 jämfört med våren 2016 medan däremot besöksantalet i Myresjö simhall ökat från 21 772 till 22 618 samma period.

Gym