Nästa vecka är det alltså dags att lyfta hbtq-frågan på alla möjliga sätt. Vetlanda kommun har tagit initiativet till arrangemanget och mycket kommer hända den veckan.

Vetlanda kommun erbjuder borgerlig drop-in-vigsel i stadshuset fredagen den 15 september. Denna drop-in-vigsel är naturligtvis tänkt för alla par som vill vigas borgerligt, inte bara samkönade par, står det på kommunens hemsida.

Berättar om uppväxten

Samtalskväll blir det i Njudungsgymnnasiets aula på måndag kväll. Jörgen Wahlström berättar om hur det var att växa upp som homosexuell i Vetlanda på 70-talet och 80-talet. Jörgen bor i dag i Helsingborg där han arbetat aktivt med hbtq-frågor.
 I samtalet deltar också transsexuella Anastasia Michaelsdotter, pastor Ulf Andersson, och prästen Peter Åström, i ett försök att förklara varför många kyrkor ser homosexualitet som ett problem.

Vem är hen? handlar om språk och identitet. En samtidsetnologisk utställning som bygger på intervjuer och fotografisk dokumentation av sju personer som benämner sig själva som hen. Utställningen är framtagen av Emeli Holmström, museiintendent Norrtälje museum. Utställningen började redan den 6 augusti och pågår fram till den 22 september på Njudungsgymnasiet.

På Hantverksgården visas hantverk i regnbågens färger. Vernissage blir det den 9 september . Den 15 och 16 september visas huvudbonaderna som deltar i Vuxenskolans regnbågstävling och allmänheten har möjlighet att rösta på sin favorit

Annons

Lördagen den 16 september kommer tre vinnarna i fototävlingen med regnbågstema att koras på Vetlanda bibliotek. Bidragen visas på biblioteket hela regnbågsveckan.

Mässa i kyrkan

På kvällen den 12 september hålls en mässa i regnbågens färger i Vetlanda kyrka. Komminister Tomas Fransson predikar, medverkar gör även Andreas Jonsson.

På kvällen den 13 september blir det en föreläsning om hbtq-frågor i föreningslivet. Hur är det att idrotta i garderoben - och komma ut i ett omklädningsrum? Vetlanda kommun tillsammans med SISU Smålandsidrotten håller i arrangemanget i Hörsalen.

Fika Tillsammans med hbtq-workshop blir det på Powerhouse sen torsdag eftermiddag/kväll. Samma kväll besöker författaren Mian Lodalen Vetlanda bibliotek. Även Tango-caféet på fredagen och lördagen ska gå i regnbågstema.

Picknick med promenad

Regnbågs-picknick blir det i Apoteksparken under lördagsförmiddagen. Vid lunchtid får dem som vill tåga med Njudungsorkestern till Bibliotekstorget. Där framträder Moj, Caroline Olovsson och Julia Jonsson ackompanjerade av Lasse Jonsson, Michel van Son, William Isaksson och Johan Andersson.Det blir tal av kommunalrådet Henrik Tvarnö och Poetry-slam-artisterna Stubbe Wahlberg och Tess Rikardsson levererar poesi. 
Graffitikonstnären Karl Berg skapar en regnbågsmålning under tiden som programmet pågår. 


Barnteaterna ”Älskade familj” ges i Hörsalen vid två tillfällen under lördagen.