Efter en strålande inledning på serien och en hyllning från min sida i form av en krönika har allt gått fullständigt fel för Hvetlanda Gif.

Tränaren Vladan Ladan lämnade, förlusterna radades upp och nu står Hvetlanda Gif som en förlorare med en svidande biljett till elitfyran i handen.

Så vad var det som gick så fel? Rammades allt det som Gif byggt upp när Vladan Ladan kände att han inte orkade längre eller var det helt enkelt så att hela lagets bensintank tömdes under den där vårsäsongen?

Något märkligt har ju hänt, det är bara konstatera. Under division 3-spelet plockade laget ihop 23 poäng. 20 av dem togs med Vladan Ladan vid rodret under vårsäsongen.

Jag pratade med Ladan i samband med helgens match och han förklarade då att han inte hade lämnat laget i somras om han hade sett en enda liten chans att laget skulle kunna ramla ur serien.

Annons

”Jag förstår inte hur det här kunde hända, jag har ont i magen och mår illa. Det är en sorglig dag”, var Ladans kommentar efter matchen.

Det finns någon gammal klyscha som säger att det är enklare att ta poäng i början av en säsong än under slutet.

Jag tror också det smög sig in någon form av mättnad efter den fina starten. Hvetlanda Gif fick helt enkelt lite övermod.

Men framför allt tror jag faktiskt att Ladans avhopp blev ett hårt slag i magen för hela föreningen – och då snackar vi inte bara om det som händer på planen.

Vladan Ladan är en person som berör. Alla som sysslar med fotboll i Vetlandatrakten har en åsikt om honom. Vissa ser honom som den ultimata motivationshöjaren medan jag även har hört ord som pajas i samma mening som hans namn. En sak är dock klar – han har slagit in sig i Hvetlanda Gifs historieböcker som en av de mest uppskattade tränarna klubben någonsin haft.

Men lasset han drog var nog mycket tyngre än vad många förstår. Och när han inte längre drog lasset – ja, då stannade maskineriet.

Den katastrofala hösten är ett extremt misslyckande där alla inblandade bör ta ansvar för vad som hänt. Man ska dock komma ihåg att Hvetlanda Gif, mitt i all besvikelse, fortfarande har påbörjat något bra. Att som nykomling trilla ur en serie är inget häpnadsväckande – utan egentligen helt naturligt.

Däremot är sättet Hvetlanda Gif trillat ur på minst sagt anmärkningsvärt.