"Jag vill dra mitt strå i stacken för miljön". Så motiverar mjölkbonden i Glömsjö Magni Svensson sitt val i att investera i en stor solcellsanläggning på sin bondgård. En satsning som uppmärksammats av Centerpartiet och som nu gett Magni Svensson utmärkelsen "Guldklövern". Guldklövern är en utmärkelse av Centerpartiet för att uppmärksamma lokala personer och organisationer som gör något extra för exempelvis hållbarhet och miljö.

Under tisdagen överraskades Magni Svensson på sin bondgård av Centerpartisterna Dan Ljungström, Andreas Elamsson och Ingvar Andersson med tårta och diplom. Och det var med glädje Svensson tog emot priset.

– Det var jättekul! Jag var inte beredd alls på detta så givetvis är det roligt! säger en paff Magni Svensson.

622 solpaneler

Men det är inte för inte Magni Svensson nu prisas. Det är ett gedigen insats han gjort för att bygga sin nya solcellsanläggning. Arbetet påbörjades i början av maj och är nu nästintill färdigt. Det blev hela 622 solpaneler på taken på drygt 1000 kvadratmeter.

– Jag vill göra det jag kan göra, och biogasen har vi ju redan fixat. Vi har ingen möjlighet till vattenkraft så då är solcellspaneler en bra lösning. Det är enkelt att montera och jag förvånades över att det är bullerfritt.

"Värt att satsa på"

Även om det är ett miljövänligt alternativ så kostar det en del att installera solpaneler. Magni Svensson kan inte uppge vad han betalat för att installera anläggningen, däremot tycker han fler borde se över möjligheten.

Annons

– Det kostar tillräckligt lite för att en bonde ska känna att det är värt att satsa på! säger han.