Det har gått exakt ett år sedan som det första spadtaget för etapp och projekt D1. Beslutet om tillbyggnaden togs av Region Jönköpings län under 2016 med en investeringsbudget på 973 miljoner kronor exklusive kostnader för medicinsk utrustning och en del annat.

Förbipasserande har kunnat se hur den stora fastigheten i sex plan bredvid huvudentrén börjat ta form och som ska omfatta en yta om 35 000 kvadratmeter (drygt fem fotbollsplaner).

Ett hundratal personer kom den första timmen av öppet hus på Ryhov och de fick lyssna till allehanda information om projekt D1.
Foto: Elin Elderud

Modern sjukhusmiljö

Under fredagen bjöds allmänheten, patienter och vårdanställda in till öppet hus till en del av lokalerna. Ingenting är klart, det är fortfarande en byggarbetsplats. Besökarna kunde dock se in i framtiden via en virtuell visning i 3D-format.

— Allt går enligt plan och vi kommer få den sjukhusmiljö och vård som krävs i framtiden, säger Klas Melman, byggprojektledare för Regionfastigheter.

Fortfarande en byggarbetsplats men miljardbygget på Ryhov börjar ta form. Allt ska vara klart 2021,
Foto: Elin Elderud

Fastigheten som byggs kommer att bli i sex våningsplan. Eftersom Ryhov i övrigt passerat 30 år handlar det mycket om omflyttningar, antalet anställda beräknas i nuläget inte att blir fler.

Klas Melman från Regionfastigheter berättar att tidsplanen för D1-huset håller.
Foto: Elin Elderud

Läkarlinjen först ut

— Det som ligger närmaste i tiden är att färdigställda utbildningslokalerna för läkarlinjen på våning 5. De kommer att kunna tas i bruk våren 2020 med plats för 180 studenter, säger Klas Melman.

Läkarlinjen ingår i ett samarbete med Linköpings Universitet.

Annons

Melman lyfter även fram att det ska bli 48 nya enpatientrum som det har varit ett stort behov av på sjukhuset.

Besökarna kunde virtuellt och i 3D-format se hur alla lokaler och vårdavdelningar kommer att se ut.
Foto: Elin Elderud

Miljöer för luktsinnet

Henrik Hjortsjö är vårdens projektledare och höll ett föredrag under fredagen.

— Jag lyfter gärna fram skapa en hållbar miljö både inne och ute. Vi satsar på solceller på taket men också grönytor med vilda växter med vårblommande körsbär och annat som skapar härliga dofter för luktsinnet. En sådan miljö är bra för både anställda och patienter, säger han.

Tillbyggnaden tillhör ett av de största byggprojekten i Jönköpings län just nu.
Foto: Elin Elderud

Miljardbyggets ingredienser

Det nya D1-huset ska bland annat bestå av två nya medicinvårdsavdelningar, mottagningar, tv..

Miljardbyggets ingredienser

Det nya D1-huset ska bland annat bestå av två nya medicinvårdsavdelningar, mottagningar, två akutvårdsavdelningar och en ny dialysavdelning.

Alla slutenvårdsavdelningar ska vara färdiga att invigas fjärde kvartalet 2020.

Första kvartalet 2021ska all mottagningsverksamhet, mammografi och dialysavdelningen tas i bruk. Under hösten ska sjukvårdens tillnyktringsenhet, rehabiliteringscentrum och apotek tas i bruk.

Länssjukhuset Ryhov har i dag cirka 3500 anställda.

Relaterat: Få länsbor får tillgång cancervård – som regionen betalar för
Relaterat: Ledare: Högtidliga ord, men barnen ska till Ryhov
NCC