På Paradisvallen ses spåren från förra årets firande. Allt som kläddes på midsommarstången då sitter kvar och en ring har fallit av, men om allt går enligt planen så samlas man ikväll för att fräscha upp den med nytt björkris och blommor.

Att fira midsommar här är ett bestående inslag sedan flera år tillbaka, där det bjuds på aktiviteter för diverse åldrar.

Bland annat bollkastning, det populära choklad- och sponsorlotteriet och självfallet dans kring midsommarstången där Bill Strachal står för musiken.

Annons

— Han har gjort detta i ett antal år nu. Det går nästan att boka honom för kommande år redan när han ska till att åka hem, han är så otroligt duktig, säger Thomas Karlsson, vice ordförande Bäckseda IF som sköter midsommararrangemanget.

Firade i två dagar

Nytt för i år är ponnyridning.

— Det är något vi inte haft på ett par år, men som vi valt att köra på i år igen, säger han.

Varje år kommer omkring 1 500-2 000 personer, där Karlsson tror att det höga besöksantalet har att göra med att detta är det enda midsommarfirandet i Vetlanda.

— Skulle vi inte arrangera det här vet jag att många skulle ha invändningar, säger han.

När började ni arrangera midsommarfirande?

— Jag minns inte exakt men det har väl hållit på sedan 40-50-talet. På den tiden hade man tvådagars, alltså att man firade på midsommarafton och midsommardagen, med bland annat kvällsdans, säger Karlsson.

Varför slutade ni med kvällsdansen?

— Jag vet faktiskt inte. Jag tror att största anledningen var att det drog i väg i såna enorma kostnader. Ordningsvakter, staket då området behövdes vara inhägnat, personal, säger han.