Midsommarfirandet i Björköby är ett tillfälle då man går ”man ur huse”. Firandet i Björköby på midsommar var något som fick Anders Bronsek att han valt rätt ort att bo på.

— Vi flyttade till Björköby för två år sedan vid midsommartid. Jag stod och pratade med Björköbys ”egna borgmästare” Sören Ericsson och vi konstaterade att det var runt 300 personer på firandet. Det är nästan lika många som det bor i Björköby, utbrister Anders Bronsek.

Positiv anda

Han menar att den öppna gemenskapen i samhället är något som särpräglar Björköby.

— Här finns en speciell positiv anda, menar han.

Annons

Midsommarfirandet börjar redan på torsdagen då bland annat midsommarstången kläs. En tradition i traditionen är att kvinnorna reser stången.

På fredag eftermiddag äger själva midsommarfirandet rum. Då bjuds det bland annat på musikunderhållning av Carolins Capell, chokladhjul, lotterier och tipsrunda.

— Utöver permanenta Björköbybor förväntar vi oss en del hemvändare, säger Sören Ericsson, ordförande i Björköby hembygdsförening.

En kulturbygd

Under hela året händer det mycket i Björköby. På valborgsmässoafton höll valborgsfirandet på till sena natten. De som höll ut längst umgicks på Hannas på kvällen. På Kristi himmelfärdsdag samlades ung som gammal för att bygga låddrakar.

— Man kan nog kalla oss för lite av en kulturbygd, säger Anders Bronsek.

— Vi har en del grejer på gång framöver. Bland annat återkommer Picknickfestivalen den 26 juli. Det blir en rolig dag, säger Sören.