Ett fartfyllt event utför stadens kyrkbacke. Så promotas lådbilsrallyt i Eksjö som arrangeras måndagen 26 juni.

– Målsättningen är att bli 30 bilar, berättat Simon Johansson som är initiativtagare till tävlingen i samarbete med Eksjö kommun.

Simon kommer ursprungligen från Österbymo och driver sedan 2009 en lådbilsfabrik samtidigt som han har ett brinnande motorintresse.

Annons

– Jag har tillsammans med folk från Vimmerby, bland annat Jerker Eklund, jobbat hårt för att få Midnattssolrallyt till regionen. Vi började jobba med regionförbund och kommuner redan 2015 och de har ställt upp på ett fantastiskt sätt tillsammans med näringslivet. Redan då fanns en treårsplan att tävlingen skulle vara här i regionen i tre år och då ingår det att hitta på lite andra aktiviteter runt rallyt. I och med att jag håller på att bygga lådbilar och köra lite stadsrace så blev det lite som handen i handsken att anordna något sådant här i Eksjö.

Tidigare race i Värnamo och på mässor har blivit populära aktiviteter och under veckans näringslivsträff i Eksjö blev det positivt respons på idén.

– Intresset var stort och vi har redan flera som anmält sig. Målsättningen är att bli 30 bilar, berättar Simon.

Är det mer en rolig grej eller burkar det bli lite allvar när det är dags?

– I och med att det avgörs i dueller där alla är garanterade sex race så blir det lite på allvar. Vi har även speaker och en garanterad prispott på 10 000 kronor, sedan lägger vi på 500 kronor för varje bil så i slutändan kan det bli 25 000 kronor som vinnaren kan skänka till en förening eller organisation.

Företagen som anmäler en startplats kan kvittera ut bilen i slutet av maj.

– Alla har samma förutsättningar, man köper sin lådbil och gör det som en kul grej med personalen. Bilen kan sedan målas och stylas, man utser även chaufförer och ett mekteam.

Racet kommer att avgöras i backen nedför Södra Kyrkogatan och under kvällen samlas man för prisutdelning och mat på Stadshotellet.

– Det blir en härlig start på rallyveckan, säger Simon Johansson.