Vårdcentralerna Bra Liv drivs av regionen. I våras ordnades ett välbesökt öppet hus i Vetlanda och i tisdags kom turen till Landsbro.

Marschaller brann utanför entrén, i väntrummet fanns lite dryck och mingeltilltugg och barnens väntrum var fyllt av ballonger.

— Vi vill visa vad vi vill och kan, presentera både personalen och vår verksamhet. Samtidigt passar vi på att informera om våra digitala tjänster, hur man bokar tid eller beställer nytt recept online, berättade verksamhetschef Jane Broling Danielsson

— Vi har också appen Bra Liv nära där patienterna kan göra sitt läkarbesök via mobiltelefon eller dator. Vi är stolta över vår verksamhet och vill att det ska bli mer känt vilka tjänster vi har att erbjuda.

Fasta läkare

Drygt 3 000 personer är knutna till vårdcentralen i Landsbro. För några år sedan sökte Landsbros fastanställda läkare andra jobb och det var svårt att nyrekrytera. Patienterna mötte ofta en ny hyrläkare vid sina besök.

Annons

— Men nu har läkarsituationen stabiliserats och då passar det bra att presentera dem under ett öppet hus, sa Jane Broling Danielsson:

— Här finns nu en nyutbildad allmänläkare, en ST-läkare som strax är klar och dessutom under några dagar i veckan en 65+ allmänläkare med mångårig erfarenhet. Sammanlagt jobbar tio personer i Landsbro.

Kö för blodprov

Ett tag ringlade en hel liten kö i korridoren fram till dörren där undersköterskan Anneli Gustafsson tog blodprov för att testa blodsocker.

— Jag vill veta att jag är frisk, sa Ingrid Isaksson samtidigt som hon blev stucken.

Flera andra tog chansen att få hudprickar undersökta av läkare.

Ingemar Oscarsson tog chansen att testa blodtrycket vid mätapparaten som finns i entrén, assisterad av Jane Broling Danielsson:

— Här kan du kontrollera blodtrycket själv, när som helst under dagen och utan kostnad. Du fyller i uppgifterna om blodtrycket på en blankett och lämnar i receptionen så förs de in i din journal.

Under öppet hus-eftermiddagen hade besökarna också möjlighet att lyssna till två föredrag. Läkaren Jan-Olov Johansson talade om rörelse som medicin och läkaren Hejko Schlesinger om barn med fokus på kost och smärta.