Natten till den 5 oktober stoppade polisen en bil med två unga män på Bangårdsgatan i Nässjö. Redan nu väcks åtal mot mannen som satt på passagerarsidan, en 20-åring från Nässjö.

Polispatrullen hade förföljt personbilen en kortare sträcka i stan den aktuella natten. När bilen stoppades i närheten av Resecentrum kom en pistol och ett magasin farande ut från personbilen och landade på gatan vid sidan av polisbilen.

Inledningsvis greps båda männen misstänkta för vapenbrott och narkotikabrott. Båda var kända av polisen sedan tidigare. När polisen hunnit få en klarare bild av situationen släpptes föraren.

Passageraren har däremot förblivit frihetsberövad och redan när häktningstiden nu löpte ut för första gången hade åklagaren åtalet klart mot honom.

Att åtalet kom så fort kan bero på att mannen sedan tidigare var misstänkt för flera andra brott under utredning, bland annat en grov stöld i en bostad i april.

”Grovt brott”

Enligt åklagaren är vapenbrottet grovt eftersom det handlar om ett vapen som innehafts på allmän plats och av en person som var påverkad av narkotika.

20-åringen förnekar brott. Bevisningen mot honom består bland annat av de två poliserna som båda sett att vapnet kastats ut från passagerarplatsen i bilen. Därtill finns ett sakkunnigutlåtande från Nationellt forensiskt centrum som säger att 20-åringens dna säkrats på vapnet.

Annons

Dna-bevis finns

Mannens dna fanns också i det blod som polisens brottsplatsunderökare hittade på en dörrkarm efter ett bostadsinbrott på på landet i närheten av Malmbäck i april.

I det aktuella huset hade ett vapenskåp sågats upp och ur det hade kikarsikte, slutstycke och ammunition stulits. Dessutom försvann en dator, en ipad, pass och bilnycklar vid det aktuella tillfället. Mannen åtalas för grov stöld eftersom brottet skedde i en bostad.

Åklagaren menar också att 20-åringen misshandlat en man på en adress i Nässjö i september. Mannen blev slagen i ansiktet och fick en käkfraktur. 20-åringen nekar till brott.

Mannen åtalas också för olovlig körning. Vid två tillfällen i juli, med bara några dagars mellanrum, ertappades 20-åringen med att köra bil trots att han inte har körkort.