Tidningen träffade Anton utanför Stagneliusskolan i centrala Kalmar och han blev glatt överraskad när han fick utmärkelsen som årets pojkjunior.

Förutom ett inramat diplom och blommor erhåller Anton ett stipendium på 4 000 kronor.

– Det här hade jag inte väntat mig, det var jättekul, säger Anton.

Pengarna kommer väl till pass.

– Ja, jag ska nog köpa mig en ny cykel, den gamla har precis blivit stulen, berättar han.

Karriären har rullat på i snabb takt för Anton.

Som 14-åring debuterade han i division 3 med Aneby SK och han har varit bosatt i pojklandslaget som högerback sedan den första P 15-truppen nominerades.

I helgen väntar ett nytt landslagsuppdrag. På söndag reser han till La Manga i Spanien tillsammans med P 17-landslaget. Det är en trenationsturnering och det svenska laget möter Turkiet, Slovakien och Norge.

Turneringen i Spanien är en uppladdning inför kommande EM-kval där Österrike, Frankrike och Holland står för motståndet.

– Det är tre jättetuffa matcher och det blir svårt att vinna gruppen. Det blir en tuff utmaning och jag tror att Holland är det klart bästa laget.

I somras valde han att lämna Aneby SK för spel i allsvenska Kalmar FF:s tipselitlag. Det fanns fler allsvenska klubbar med i bilden och han valde att nobba Malmö FF och IFK Göteborg.

Annons

– Jag tror att det är lättare att slå sig fram i en klubb som Kalmar FF och jag har redan fått chansen att träna med A-laget. Jag körde fullt ut hela förra veckan, berättar han.

Efter sitt första landslagsmål mot Norge var Anton extra het och europeiska storklubbarna Liverpool och Ajax hörde av sig.

– De ville att jag skulle komma dit och provträna och det kändes jättekul och väldig smickrande. Det blev inget av det, jag hade precis skrivit på för Kalmar FF och det var inte rätt läge att sticka iväg.

Anton studerar på fotbollsakademin i Kalmar och han stortrivs med tillvaron.

I drygt ett halvt år har han varit bosatt i en egen tvårumslägenhet, centralt i Kalmar.

– Jag trivs jättebra och hela upplägget med fotbollsakademin här i Kalmar har funkat perfekt. Det är en lagom stor stad och det är inga långa avstånd mellan platserna. Det går att ta sig överallt med cykel eller buss.

Hur är det med kompisar?

– Under veckorna hinner jag inte med så mycket mer än träning och skola. Jag tycker det är skönt att ta det lugnt och vara själv på kvällarna.

– Vi tränar sju gånger i veckan, varav två gympass och det är bara på lediga helger som jag umgås med klasskompisar. Det är bra gemenskap och vi brukar gå ut och äta tillsammans. Annars åker vi hem till någon och spelar TV-spel.

Hur var det att flytta hemifrån som 16-åring, till en ny stad och en egen lägenhet?

– Det har funkat jättebra, även om det var lite jobbigt vissa perioder i början. Jag har min flickvän i Aneby och det är klart att man saknar henne, min familj och alla kompisar. Jag brukar åka hem var tredje helg, berättar han.

När han flyttade till Kalmar satte han upp olika delmål.

– Mina främsta mål var att behålla landslagsplatsen och att ta en plats i A-lagstruppen i höst. Det känns bra att jag redan nu fått chansen att träna med A-laget.