Det har varit kanonstämning i Kinnarps Arena under både kvarts- och semifinal. Men nog märktes det att det var något extra som låg i luften innan den första finalmatchen mot Brynäs.

Fakta: SM-final 1:7

HV71–Brynäs IF 5–2 (2–1, 1–0, 2–1)

Målskyttar, HV: Ted Brithén 2, Simon Önerud, Matti..

Fakta: SM-final 1:7

HV71–Brynäs IF 5–2 (2–1, 1–0, 2–1)

Målskyttar, HV: Ted Brithén 2, Simon Önerud, Mattias Tedenby, Christoffer Törngren.

Målskyttar, Brynäs: Oskar Lindblom, Linus Ölund.

Skott totalt: 31–27 (13–8, 10–7, 8–12).

Domare: Mikael Nord och Mikael Sjöqvist.

Publik: 7 000.

När HV-spelarna sedan skrinnade ut på isen möttes de av ett mäktigt tifo, stämningen var så hög att den antagligen gick att ta på om man så var ute och lunkade runt på Huskvarnavägen.

Simon Önerud utnyttjade den fina stämningen på ett perfekt sätt och skickade in 1–0-pucken efter bara 29 sekunders spel.

Efter det kändes det ännu mer som om ingenting kunde rubba HV71 den här gången.

Inte ens ett lurigt och effektivt Brynäs som har högklassiga spelare som Oskar Lindblom (satte dit Brynäs sena reduceringsmål i den första perioden), Kevin Clark och målvakten Felix Sandström som har vuxit in i slutspelet på ett fint sätt.

Annons

HV hade bra kontroll i den första perioden, hade en 2–1-ledning att gå på efter den.

I den andra böljade spelet fram och tillbaka, men det var HV som skapade de hetaste lägena och Mattias Tedenby som gjorde periodens enda mål. Och vilket mål det var, förresten! Tedenbys prestation förkroppsligade på något sätt självförtroendet Jönköpingslaget spelar med just nu.

HV:s trollgubbe med nummer 21 på ryggen har få, om ens någon, övermän i SHL när han får tillfälle att verkligen trampa igång med sin excellenta skridskoåkning.

Linus Söderström fortsatte att spela bra i hemmalagets kasse och HV71 vann till slut med 5–2 och har därmed skaffat sig 1–0 i matcher i den här finalserien.

En mycket bättre start kan man inte få, så klart. Även om HV-selarna själva inte var så nöjda med sitt spel.

Men jag är helt övertygad om att det kommer att bli ännu tuffare i Gävle på tisdag. Brynäs är ett lynnigt lag som helt plötsligt kan blixtra till ordentligt, det fick om inte annat Frölunda erfara i den nyss avslutade semifinalserien.

Jag tror också att det blir tuffare spel i final nummer två. Den där glödheta intensiteten spelarna emellan, de där tjuvnypen man så ofta brukar få se i en finalrunda, fanns inte riktigt där i söndagens match.

Men nu är det igång i alla fall. Det kommer att bli några härliga och intensiva dagar framöver!

SHL